Israël valt leiders Fatah aan; Fatah zweert wraak

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 nov 2000 FATACH RAKETTEN WESTBANK

ANP Nieuws

Israël valt leiders Fatah aan; Fatah zweert wraak

RAMALLAH/BEIT SAHOUR (ANP) – Verscheidene functionarissen van de Fatah-beweging van Palestijns president Arafat hebben donderdag wraak gezworen voor ,,doelbewuste aanvallen door Israël op Fatah-leiders” op de Westelijke Jordaanoever.

Het Fatah-hoofd voor de Westelijke Jordaanoever, Marwan Barghouthi, sprak van ,,moord” door Israël op een vooraanstaand lid van de beweging. Die gebeurde volgens hem door middel van een helikopteraanval.

,,Tot deze moord is opdracht gegeven door premier Barak van Israël en zijn legerchef Shaul Mofaz. Het is een laffe daad van agressie, die een gevaarlijke escalatie inhoudt”, zei hij zonder een naam van het omgekomen lid te noemen.

Israël bevestigt

Volgens een Israëlische generaal werd de aangevallen Fatah-leider gezocht wegens medeplichtigheid aan moord.

Het Israëlische leger bevestigde bij Beit Sahour bij Bethlehem de Palestijns militieleider, Hussein Abayat te hebben gedood en zijn plaatsvervanger te hebben verwond. Twee Palestijnse vrouwen, die op straat stonden toen de helikopter de raketten afvuurde, bezweken in een ziekenhuis in Beit Jala aan hun verwondingen. De vrouwen waren 52 en 57 jaar. ,,Luchtmachthelikopters vuurden raketten af op een auto van een belangrijke activist van de Fatah-militie en de piloten meldden dat zij het doel precies hebben getroffen”, zo stond in een verklaring van het leger.

De donderdag bij Bethlehem aangevallen leiders van de Fatah-beweging van Palestijns president Arafat werden door Israël gezocht wegens medeplichtigheid aan moord. Dat heeft een Israëlische generaal verklaard.