Israël verijdelt aanslag op kazerne

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 feb 2002 PA PALESTIJNEN TERRORISME WESTBANK

NOS Nieuws

Twee Palestijnen hebben een aanslag proberen te plegen op een kazerne in Hadera, in het noorden van Israël. Een van de daders werd door de politie doodgeschoten, de andere kwam om toen het busje waar hij inzat, ontplofte. Drie mensen raakten bij het incident gewond, onder wie twee ernstig.

De politie had een verdacht voertuig bij de ingang van de kazerne aangehouden. Na een gesprek met de bestuurder rook de politie onraad. De bestuurder reed weg, waarop de politie de achtervolging inzette. Tijdens die achtervolging ontplofte het voertuig van de daders echter. Een van de daders kwam daarbij om het leven. De andere werd door de agenten doodgeschoten.

Pizzeria

De kazerne in Hadera ligt vlakbij de Westelijke Jordaanoever, een gebied dat al vaker het doelwit was van Palestijnse aanslagen. Gisteren nog kwamen bij een zelfmoordaanslag in een pizzeria op de Westoever twee tieners om het leven. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina heeft die laatste aanslag opgeëist.

Israël heeft vannacht onmiddellijk een vergeldingsaanval uitgevoerd op Nablus. Daarbij vielen voor zover bekend geen doden of gewonden, maar de schade zou aanzienlijk zijn. Vooral gebouwen van de Palestijnse autoriteit waren het doelwit.

Sharon: Israël zal strijd winnen

De Israëlische premier Sharon heeft bezworen dat zijn land de oorlog tegen de Palestijnen zal winnen. "Israël heeft nog nooit een oorlog verloren en ook deze strijd die door de Palestijnen is begonnen zal in het voordeel van Israël worden beslist". Dat zei de premier in de nacht van zaterdag op zondag na een ingelaste kabinetsvergadering. Aanleiding was de Palestijnse zelfmoordaanslag van gisteren.

De Israëlische minister Peres van Buitenlandse Zaken overlegt donderdag met de Spaanse premier Aznar en diens minister van Buitenlandse Zaken Piqué over hoe ze het vredesoverleg in het Midden-Oosten kunnen vlottrekken.