Israel verkozen tot ECOSOC

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 8 jun 2021 ISRAEL VN

Voor het eerst is Israel verkozen tot lid van het VN-orgaan ECOSOC, dat zich met name met sociaaleconomische vraagstukken bezighoudt. 154 landen stemden voor het lidmaatschap van Israel in de sociaaleconomische raad van de Verenigde Naties. De Israelische VN-ambassadeur noemde de stemuitslag een ‘erkenning van Israel’s innovatie en creativiteit’.

54 landen mogen deelnemen aan de ECOSOC, en zij worden in groepen van 18 per jaar verkozen voor een termijn van drie jaar. De verdeling qua landen gebeurd op basis van geografie en men stemt met een simpele meerderheid. De nieuwe termijn, dus ook die van Israel, start op 1 januari 2022.

Gilad Erdan, de VN-ambassadeur van Israel, stelde na de stemming het volgende: “De keuze voor Israël om lid te mogen zijn van ECOSOC is een erkenning van onze innovatie en creativiteit, die ten goede komt aan alle naties in de wereld. Het is evenals een bewijs van onze diplomatieke inspanningen in de internationale gemeenschap. Ik zal Israël blijven leiden naar nieuwe prestaties en de samenwerkingsverbanden bij de VN uitbreiden, ondanks de inspanningen van de Palestijnen en hun aanhangers.” Aanvullend beargumenteerde Erdan: “Zelfs na de operatie in Gaza en na allerlei diplomatieke acties van de Palestijnen en hun aanhangers blijkt dat Israel nog steeds gezien wordt als een waardige toevoeging aan ECOSOC.”

Het is opmerkelijk dat een stemming in de VN positief uitpakt voor Israel. Vaak vindt zij een automatische meerderheid tegen zich, waardoor er in sommige gremia er een obsessie is ontstaan voor het handelen van de Joodse staat. Onder andere de Mensenrechtenraad is berucht om haar anti-Israelobsessie, maar ook de WHO moest er laatst aan geloven. Daar stemde Nederland opvallend genoeg tegen de eenzijdige anti-Israelmotie, die was ingediend door de Palestijnen. Recentelijk onthoudt Nederland zich vaker van stemming als het Israel betreft, mede naar aanleiding van de motie-Van der Staaij. Maar ondanks meerdere oproepen vanuit de Kamer, blijft het stemgedrag van Nederland in verschillende VN-gremia een politiek pijnlijk punt.