Israel vernietigt tunnel die onder grensovergang liep

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 jan 2018 GAZA HAMAS TUNNEL

De Israelische luchtmacht heeft afgelopen zaterdagnacht een tunnel in Gaza vernietigd. Het bouwwerk liep onder meer onder de Kerem Shalom-grensovergang, waar tonnen aan goederen voor de Palestijnen passeren en honderden mensen werkzaam zijn.

Het is het derde ondergrondse bouwsel dat Israel recent heeft verwoest. In oktober bracht de IDF een door Islamitische Jihad gegraven tunnel tot ontploffing die al honderden meters door Israel liep. Twee weken geleden bombardeerde de Israelische luchtmacht een ondergrondse gang in Gaza als antwoord op een mortieraanval.

De derde tunnel is ook door de IAF verwoest. Het lange ondergrondse bouwwerk liep vanuit Gaza door zowel Egypte als Israel, waaronder onder een diesel- en gaspijpleiding en de Kerem Shalom-grensovergang. Elke dag passeren honderden vrachtwagens met goederen voor Palestijnen in Gaza hier de grens. Vooraf aan de vernietiging van de tunnel werd de overgang gesloten.

Het is de tweede keer binnen een maand dat Kerem Shalom is gesloten. Op 14 december werd de grensovergang ook tijdelijk gesloten, na een reeks raket- en mortieraanvallen vanuit de Gazastrook op Israel. 

Volgens IDF-woordvoerder Jonathan Conricus was het ondergrondse bouwwerk een belangrijke troef van terreurgroep Hamas. Mogelijk wilden de terroristen met de tunnel een aanslag op de grensovergang of de pijpleidingen plegen, waarmee ze de miljoenen tonnen aan goederen voor de Gazanen bereid waren op het spel te zetten. De IDF noemt de aangelegde gang “een serieuze inbreuk van Israelische soevereiniteit en een bedreiging voor de humanitaire hulp aan de inwoners van de Gazastrook.”

Hamas zelf ontkent dat terreur het doel van het ondergrondse bouwwerk was. Volgens de terreurgroep ging het om een smokkeltunnel om goederen in Gaza te krijgen. “Onzin,” aldus Conricus. “We weten dat het om een terreurtunnel gaat omdat hij onder meerdere strategische punten loopt.”

Tijdens de militaire operatie in 2014 in Gaza werden tientallen tunnels door de IDF verwoest. Hamas probeerde via deze ondergrondse gangen Israel te infiltreren en aanslagen te plegen. Sindsdien is Israel begonnen met het aanleggen van een tunnelbarrière, een zogenaamde ondergrondse muur. Deze barrière bevat ook sensors om ondergrondse graafactiviteiten te detecteren. De verwachting is dat de komende tijd nog meer tunnels zullen worden ontdekt en vernietigd, nu de tunnelbarrière bijna af is.  

Majoor-generaal Yoav Mordechai beweert dat het “Joodse brein” hiermee een manier heeft gevonden om alle tunnelactiviteiten te ontdekken. In het Arabisch zei hij op de in VS gestationeerde TV-zender Alhurra dat er een oplossing is gevonden voor de terreurtunnels. “Net zoals er Iron Dome is voor de lucht, is er een technologische paraplu van staal onder de grond,” aldus Mordechai. Voor de terroristen in Gaza had hij een waarschuwing: “Zoals jullie de afgelopen twee maanden hebben gezien, brengen deze tunnels alleen maar de dood.”