Israël verscherpt blokkade Gazastrook

ANP Nieuws

GAZA (ANP) – Israël heeft vrijdag extra veiligheidsmaatregelen genomen in de Gazastrook. Er is een controlepost ingesteld die het gebied in feite in tweeën verdeelt.

De maatregel komt kort na een aanslag door Palestijnen eerder op de dag. Die lieten langs een weg twee bommen ontploffen, waardoor een Israëlische soldaat gewond raakte. Er volgde een korte schotenwisseling, maar daardoor liep niemand verwondingen op.

Op de Westelijke Jordaanoever schoten Israëlische soldaten een 21-jarige Palestijn dood. Hij werd dodelijk getroffen tijdens een betoging in de plaats Al-Khader, meldden Palestijnse bronnen bij een plaatselijk ziekenhuis. Er vielen zeker vier gewonden. De Israëlische soldaten openden het vuur toen een groep van circa tweehonderd jonge Palestijnen met stenen begonnen te gooien.

Het Israëlische leger maakte vrijdag ook een post van de Palestijnse veiligheidsdienst, die zich vlakbij een joodse nederzetting bevond, met de grond gelijk. Vanaf de post zou eerder geschoten zijn op de nederzetting.

De maatregelen en de verscherpte blokkade van de Gazastrook komt aan de vooravond van een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell aan Israël. Hij zal onder onderen besprekingen voeren met de gekozen premier Sharon. Het is voor het eerst dat Powell de regio in zijn nieuwe functie bezoekt.