Israel versterkt noordelijke luchtverdediging na escalatie met Iran in Syrië

Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Hierop heeft de Israelische luchtmacht doelen in Syrië gebombardeerd. Hierbij werd één Israelische F-16 neergeschoten. Vanwege mogelijke verdere escalatie, versterkt Israel haar luchtverdediging aan de noordelijke grens.

Iets voor half vijf ‘s ochtends vloog een Iraanse drone via Jordanië het Israelische luchtruim binnen. De IDF zegt het onbemande vliegtuig voor anderhalve minuut te hebben gevolgd voor over zijn te gaan tot vernietiging van de indringer. Een AH-64 Apache-gevechtshelikopter schoot de drone neer.

Een uur later, rond half zes, ging de Israelische luchtmacht over tot het antwoord op de provocatie. Iraanse doelen in Syrië werden gebombardeerd. De IAF lijkt hierbij goed op de hoogte te zijn van de troepenbewegingen van Revolutionaire Garde. De Israelische luchtmacht heeft onder andere het vliegveld waar de drone was opgestegen – luchtmachtbasis T-4 – en de eenheid die het vliegtuig bestuurde, bestookt.

De Israelische vliegtuigen werden echter onder vuur genomen door de Syrische luchtverdediging. Naar schatting werden zo’n twintig luchtdoelraketten afgeschoten. Hierbij werd een F-16 geraakt die hierop in het noorden van Israel neergestort is. De piloot en de navigator wisten voor de crash het toestel te evacueren op een hoogte van zo’n vier kilometer. Bij de explosie is de piloot gewond geraakt, hij wordt momenteel in het ziekenhuis behandeld.

Als wraak voor de neergeschoten F-16, heeft de Israelische luchtmacht later diezelfde ochtend een grote reeks aanvallen op de Syrische luchtverdediging uitgevoerd. Door analisten wordt geschat dat inmiddels de helft van de Syrische luchtdoelbatterijen is vernietigd. Tijdens deze aanvallen werden de vliegtuigen van de IAF weer door raketten bestookt. Omdat een aantal van deze projectielen in het noorden van de Golan terecht kwamen, was daar het luchtalarm te horen.

Netanyahu: Iran is gevoelige slag toegebracht
Volgens de Israelische premier Benjamin Netanyahu zijn zowel Syrië als Iran een gevoelige slag toegebracht. Dat liet hij gisteren weten tijdens de wekelijkse vergadering van het Kabinet. “We hebben aan iedereen duidelijk gemaakt dat onze rules of engagement onveranderd blijven,” aldus Netanyahu. Volgens de premier zal elke poging om Israel wat aan te doen beantwoord worden met een tegenaanval. 

De Israelische minister van Inlichtingen Israel Katz zegt dat de precisie van de Israelische tegenaanvallen een verrassing voor Iran was. Volgens Katz had de Iraanse Revolutionaire Garde haar posities zorgvuldig verstopt. Israel was echter goed op de hoogte en heeft dat ook bewezen met de bombardementen, aldus de inlichtingenminister.

Revolutionaire Garde dreigt de hel los te laten op Israel
Zowel Iran als haar proxy Hezbollah hebben Israel gewaarschuwd “niet met vuur te spelen.” De berichtgeving over de Iraanse drone wordt door de Revolutionaire Garde afgedaan als “leugens”. De Garde dreigt daarnaast “de hel los te laten op het zionistische regime.”

Zondag werd in Iran de 39e verjaardag van de Revolutie gevierd. De Iraanse president Hassan Rouhani maakte van de gelegenheid gebruik om op te roepen tot eenheid tegen “Israelische samenzweringen.”

Hezbollah vierde op haar beurt de neergeschoten Israelische F-16. De sjiitische terreurgroep prijst de “Syrische waakzaamheid” en noemt het neerhalen van het jachtvliegtuig “een beslissend einde van oude verhoudingen.”

Versterking luchtverdediging noorden van Israel
Meerdere ooggetuigen melden konvooien van luchtverdedigingsinstallaties in het noorden van Israel te hebben waargenomen. Volgens IDF-officieren is het niet uitgesloten dat Iran opnieuw zal proberen de Joodse staat aan te vallen.

Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de Iraanse proxy Hezbollah. Deze sjiitische militie heeft in Zuid-Libanon duizenden raketten op Israel gericht staan. Er wordt geschat dat de door Iran gesteunde terreurgroep momenteel een wapenarsenaal bezit dat zes keer zo groot is als in 2006.  In de zomer van 2006 vuurde de sjiitische militie duizenden raketten op het noorden van Israel af. De terreurgroep heeft nu echter grotere en meer geavanceerde wapens in haar bezit, waarmee de gehele Joodse staat binnen bereik van Hezbollah ligt.