Israel: vijfde aardbeving in één week

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 22 okt 2013

Box 659-838 Gezichten van Israel - 803 Kinnereth ZonsopgangHet noorden van Israel werd vanochtend voor de vijfde maal in één week getroffen door een kleine aardbeving. De woordvoerster van het Israelisch Geofysisch Instituut zei dat de beving een magnitude had van 3,3 op de schaal van Richter en het epicentrum van de beving lag op de noordelijke oever van het Meer van Galilea, op twee kilometer diepte. Het epicentrum bleek op dezelfde plaats te liggen als waar de eerste beving op 17 oktober werd geregistreerd. Schade werd niet gemeld.

 

Zondag werden twee bevingen van vergelijkbare sterkte geregistreerd. Die vonden plaats binnen een tijdspanne van vier uur, met epicentra nabij Tiberias. Het Meer van Galilea, de Dode Zee en de Jordaanvallei liggen dicht bij de seismisch actieve Afro-Syrische breuklijn. De laatste grote aardbeving die werd geregistreerd had een magnitude van 4.2 in augustus 2011. De twee zwaarst geregistreerde aardbevingen in het gebied vonden plaats in 1837 en in 1927. De eerste beving mat 7 op de schaal van Richter en het epicentrum lag in de Hoelavallei: deze beving verwoestte de stad Safed waardoor ruim 4.000 mensen om het leven kwamen. De beving van ’27 Jeruzalem en de omgeving van Jericho en doodde ongeveer 300 mensen.

 

Deskundigen zijn tot nu toe nog niet in staat gebleken om de plotselinge toename aan geofysische activiteit te verklaren. Ook de Israelische Home Front Command heeft nu aangedrongen op een nationale aardbevingoefening om de paraatheid van burgers en hulpdiensten te testen. Het bureau van premier Netanyahu maakte op maandagavond bekend dat premier na de vele aardbevingen van de afgelopen dagen heeft aangedrongen op “noodoefeningen” in scholen en dat er op nationaal niveau “instructies voor de burgers” worden gegeven.