Israël voert aanval uit op Zuid-Libanon

ANP Nieuws

Israël voert aanval uit op Zuid-Libanon

JERUZALEM (ANP) – Door gevechten tussen Israël en pro-Iraanse Hezbollahstrijders is zondag aan de grens met Libanon een Israëlische soldaat gedood. Dat melden Libanese bronnen. Zeker drie Israëlische soldaten raakten gewond.

Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden aanvallen uit op posities van Hezbollah in Zuid-Libanon. Deze aanval vormde een vergelding voor een bomaanslag kort daarvoor op een Israëlische patrouille. Hezbollah eiste deze aanslag op. Het Israëlische leger heeft bevestigd dat aan Israëlische zijde drie gewonden zijn gevallen.

De strijd speelde zich af bij Sheeba Farms, een omstreden gebied dat door Israël sinds 1967 bezet wordt gehouden. De leider van de Hezbollahmilitie, Nasrallah, zei zaterdag dat een confrontatie met Israël de enige manier is om de controle over het gebied terug te krijgen.

In mei trok Israël zich terug uit Zuid-Libanon, op Sheeba Farms na. Israël veroverde het gebied op Syrië in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. Daarom wil het land alleen met Damascus onderhandelen over de toekomst van Sheeba Farms en niet met Libanon. Syrië en Libanon zeggen dat het om Libanees grondgebied gaat.

Israëlische majoor

Een Israëlische majoor die vrijdag dood werd gevonden bij de joodse nederzetting Gush Katif in het zuiden van de Gazastrook blijkt door zijn eigen mansschappen te zijn neergeschoten. Een militaire woordvoerder sprak zondag van een fout. Aanvankelijk werd aangenomen dat de 25-jarige majoor vrijdag was doodgeschoten door Palestijnse schutters vanuit de autonome Palestijnse plaats Khan Younis. Een groot deel van de dag waren Israëlische troepen, de Palestijnse politie en eenheden van de veiligheidsdiensten daar verwikkeld in gevechten. De militair is zondag begraven.

Geheime ontmoeting

De Israëlische minister van Toerisme Lipkin-Shahak en de Palestijnse president Arafat hebben zaterdag in de Gazastrook een geheime ontmoeting gehad in een poging het geweld in de Palestijnse gebieden te stoppen. Dat meldt de Israëlische legerradio.

Bij het gesprek was ook een voormalig hoofd van de Israëlische geheime dienst aanwezig, Ami Ayalon. Minister Lipkin-Shahak wilde voor de radio niets over de ontmoeting kwijt. Het geweld in de Palestijnse gebieden brak twee maanden geleden uit en heeft zeker 274 mensen het leven gekost.