Israël voert aanvallen uit op Gaza

NOS Nieuws

Israël heeft raketaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Eén raket kwam neer in Gazastad, een andere op een kantoor van de Fatah-partij in het noorden van de Gazastrook. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Israëlische functionarissen hebben ontkend dat de aanvallen de instelling van een bufferzone in het noorden van de Gazastrook kracht moeten bijzetten. De aanvallen zouden een specifieke reactie zijn op Palestijnse raketaanvallen op Israëlische leefgemeenschappen in de buurt van de Gazastrook.

Gisteren kwam een Qassam-raket neer bij een Israëlische kleuterschool. Niemand raakte gewond. Vorige week donderdag raakten bij een soortgelijke aanval vier Israëlische militairen gewond.

Afgelopen zondag besloot premier Sharon tot de instelling van een bufferzone in het noorden van de Gazastrook. Die moet voorkomen dat Palestijnen raketten afvuren naar Israël.

Sinds de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in september kunnen de Palestijnen in de Gazastrook dichter bij de grens met Israël komen. Daardoor komen de veelvuldig gebruikte Qassam-raketten dieper in Israël terecht. Israël is al op die manier al tientallen malen onder vuur genomen.

Libanon

Volgens Israëlische regeringsfunctionarissen zal de bufferzone zo’n 2,5 kilometer diep in de Gazastrook komen te liggen. De zone zal lopen langs de noordelijke en oostelijke grens van de Gazastrook.

De instelling van een bufferzone roept herinneringen op aan een soortgelijk gebied in het zuiden van Libanon. Daar partrouilleerden Israëlische soldaten jarenlang om aanvallen van de Hezbollah te voorkomen.

Anders dan in Libanon is Israël in de Gazastrook niet van plan militairen in de bufferzone te stationeren. Israël wil het gebied vooral vanuit de lucht controleren.