Israel voert opnieuw luchtaanval nabij Damascus uit

Afgelopen nacht heeft de Israelische luchtmacht weer een positie nabij Damascus bestookt. Eerder dit weekeinde had de IAF nog een Iraanse basis in dezelfde regio aangevallen.

Getuigen spreken van luide explosies in de buurt van Jamraya, ten westen van Damascus. Volgens Syrische staatsmedia hebben Israelische vliegtuigen rond half twaalf ’s nachts raketten afgevuurd op een militaire positie.

In Jamraya bevindt zich een militair onderzoekscentrum. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten was naast het onderzoekscentrum ook een wapenopslagplaats door de IAF bestookt. Israel wil voorkomen dat geavanceerde wapens van Syrische en Iraanse makelij in handen van de Libanese terreurgroep Hezbollah komen. De sjiitische militie vecht mee aan de zijde van president Assad en ontvangt in ruil daarvoor wapens om tegen de Joodse staat in te zetten.

Volgens zowel Syrische staatsmedia als ooggetuigen zijn tijdens de aanval door het Syrische leger luchtdoelraketten afgevuurd. Het regime beweert daarmee drie Israelische raketten onderschept te hebben. De Syrische luchtafweer probeert de laatste maanden vaker Israelische raketten en vliegtuigen neer te halen tijdens bombardementen. Zover bekend zijn er tot nu toe echter geen IAF-straaljagers neergehaald.

Naar verluidt was de faciliteit in Jamraya in 2013 ook al meerdere keren doel van Israelische luchtaanvallen. Toen werd een Syrisch konvooi van Russische SA-17 luchtdoelraketten onderschept en een depot met Iraanse Fateh-110 raketten gebombardeerd. Deze geavanceerde raketten zouden voor Hezbollah bedoeld geweest zijn.