Israel waarschuwt UNIFIL voor Hezbollah-infiltrant

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 sep 2017 HEZBOLLAH IRAN LIBANON VN VS

Israel heeft de VN-vredesmacht UNIFIL in Libanon gewaarschuwd voor een Hezbollah-infiltrant in het Libanese leger. De verdachte majoor vervult een belangrijke positie aan de grens met de joodse staat.

Volgens Israelische bronnen is majoor Yahya Husseini door Hezbollah in het Libanese leger geplaatst. De sjiitische militie wil haar invloed op de krijgsmacht in Libanon vergroten. Majoor Husseini zou in constant contact met leden van Hezbollah staan en belangrijke informatie aan de terreurgroep doorspelen. Zo krijgt de militie een beter inzicht over wat er zich allemaal bij de Israelisch-Libanese grens afspeelt. Gezien de enorme risico’s dat dit meebrengt, heeft Israel UNIFIL opgeroepen ervoor te zorgen dat de majoor van zijn positie verwijderd wordt.

De oproep komt na een verlenging en uitbreiding van de missie van UNIFIL in Libanon. De vredesmacht moet waarborgen dat VN-resolutie 1701 niet geschonden wordt. Dit document werd na de tweede Libanon-oorlog in 2006 door de VN-veiligheidsraad uitgevaardigd. Het document stelt dat Zuid-Libanon vrijgemaakt moet worden van alle gewapende groepen, om te waarborgen dat geen andere entiteit dan de Libanese overheid zelf de volledige autoriteit over het gebied heeft.

Ondanks de aanwezigheid van de internationale troepenmacht, blijft Hezbollah zich versterken. De terreurbeweging ontvangt wapens van Iran die via Syrië getransporteerd worden. Deze wapentransporten worden regelmatig onderschept, vermoedelijk door de Israelische luchtmacht. Om deze verliezen tegen te gaan heeft Hezbollah nu wapenfabrieken in Libanon zelf gebouwd met steun van Iran.

Nadat Israel meerdere keren heeft geklaagd dat UNIFIL faalt in het succesvol implementeren van Resolutie 1701, is de Veiligheidsraad afgelopen woensdag tot een akkoord gekomen om de bevoegdheden van de troepenmacht uit te breiden. Zo krijgt de internationale vredesmacht nu bijvoorbeeld meer toegang tot dorpen waar Hezbollah actief is.

De VN-veiligheidsraad heeft UNIFIL de autoriteit gegeven om “alle nodige stappen” te nemen om te garanderen dat de gebieden waar de vredesmacht actief is “niet voor vijandige activiteiten van welke soort dan ook gebruikt kan worden”.

Israel maakt gelijk gebruik van deze nieuwe bevoegdheid van UNIFIL met haar oproep de Hezbollah-infiltrant van zijn positie aan de grens te verwijderen. De hoop is dat met de nieuwe machtigingen, de VN-troepenmacht in Libanon beter haar werk kan doen.

Volgens Frankrijk doet UNIFIL al goed werk, gezien de kalmte momenteel aan de grens tussen Libanon en Israel. Ondanks deze “rust” heeft Hezbollah haar capaciteiten flink uitgebreid

Het gevaar van Hezbollah wordt ook door de Verenigde Staten onderstreept. Volgens VN-ambassadeur Nikki Haley is Zuid-Libanon “vandaag de dag zeer gevaarlijk”. “De wolken der oorlog verzamelen zich.” Haley stelt dat het de taak van UNIFIL is om een oorlog te voorkomen. Ze hoopt dat de met de nieuwe bevoegdheden de VN-macht effectiever tegen Hezbollah zal optreden.

 

Bron foto: Irish Defence Forces UNIFIL / Flickr.

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post.