Israël wil vredesberaad Libanon

De regering van Israël heeft Libanon opgeroepen om vredesonderhandelingen te beginnen. Volgens een woordvoerder is alles bespreekbaar, ook de Israëlische bezetting van Shaba Farms, een dorpje op de Golan-hoogvlakte dat volgens de Libanezen van hen is.

De oproep volgt op een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice vorige week. De Libanese premier Siniora heeft steeds gezegd dat zijn land pas als laatste vrede met Israël zal sluiten.

Een Libanese regeringswoordvoerder heeft in reactie op Israëls aanbod laten weten dat het standpunt van zijn land niet is veranderd.

Israël spreekt al wel met de Libanese milities van Hezbollah over een uitruil van gevangenen. Sinds een maand wordt ook met Syrië gesproken over vrede.

Oorlog
Twee jaar geleden voerden Israël en Hezbollah nog een bittere oorlog uit. Hezbollah vuurde toen tientallen raketten af op het noorden van Israël.

Daarop bezette Israël het zuiden van Libanon en voerde het bombardementen uit in heel het land, onder meer op de hoofdstad Beiroet.

Na enkele maanden kwamen Israël en Hezbollah tot een wapenstilstand. Maar Hezbollah vierde het bestand als een overwinning. De voor Israël slecht verlopen oorlog leidde tot het aftreden van minister Peretz van Defensie.

Bron: NOS Nieuws