Israel zet zich schrap voor Mars van Terugkeer

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 mrt 2018 DEMONSTRATIE GAZA HAMAS

Israel is zich aan het voorbereiden voor de door Hamas aangekondigde Mars van Terugkeer komende vrijdag. De verwachting is dat duizenden Gazanen bij de grens met Israel zullen protesteren. Afgelopen dagen hebben meerdere keren Palestijnen vanuit de Gazastrook de Joodse staat geïnfiltreerd.

Verschillende organisaties in de Gazastrook hebben voor komende vrijdag een Mars van Terugkeer aangekondigd. De protestactie is bedoeld om de Nakba te herdenken. De Palestijnen zien Israels overwinning in de oorlog van 1948 als de Grote Catastrofe, in het Arabisch Nakba. De Palestijnen “leven in bezetting en zijn in 1948 van hun huizen verbannen,” aldus Islamitische Jihad-leider Khaled al Batsh. 

De afgelopen maanden hebben er talloze keren protesten en rellen plaatsgevonden in Gaza bij de Israelische grens. De demonstraties waren gericht tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Een aantal keren zijn bij de protestacties explosieven bij het hek geplaatst.

Grensinfiltraties
Afgelopen week was de grens tussen Gaza en Israel het toneel van verschillende Palestijnse infiltraties. Bij de eerste overloop wisten vier Palestijnen bouwapparatuur – bedoeld voor de constructie van de ondergrondse barrière – in brand te steken. Israel is momenteel een ondergrondse muur aan het bouwen bij de afbakening met de Gazastrook, om de tunnelaanvallen van de terroristen vanuit Gaza een halt toe te roepen.

Bij een andere infiltratie wist de IDF drie Palestijnen te arresteren, die met messen en granaten bewapend waren. Vanwege de meerdere grensoverschrijdingen door Palestijnen, vragen burgers die in het zuidelijke grensgebied van Israel wonen zich af of ze wel veilig zijn. 

Gevreesd wordt voor een massale bestorming van de grens deze vrijdag. Hamas en Islamitische Jihad beweren dat de Mars van Terugkeer vreedzaam zal zijn, maar de recente infiltraties door bewapende Palestijnen en het gewelddadige karakter van de rellen afgelopen maanden doen anders vermoeden.

De IDF overweegt dan ook om een aantal dorpen in Zuid-Israel op militaire wijze af te sluiten. Ook wordt burgers aangeraden een wapen bij zich te dragen ter verdediging. Extra soldaten zijn opgeroepen om de controle over de Israelische grens te garanderen. 

Waarschuwingen
Volgens het Israelische ministerie van Defensie zijn de inwoners van Gaza niet zeer enthousiast over de Mars van Terugkeer, maar worden ze door Hamas opgejut om zoveel mogelijk mee te doen. Israel waarschuwt echter dat iedereen die probeert de grens over te klimmen, neergeschoten zal worden. 

Busbedrijven in Gaza die demonstranten naar de grens brengen, dreigen hun toegangsbewijzen tot Israel kwijt te raken – aldus Majoor-generaal Yoav Mordechai. Volgens de Coordinator of Government Activities in the Territories officier heeft Hamas zo’n twintig vervoersmaatschappijen betaald om deelnemers aan de Mars van Terugkeer te vervoeren. De in Gaza regerende terreurgroep zegt echter dat de buschauffeurs zich niks zullen aantrekken van de Israelische waarschuwingen.

Hamas beweert tevens een deze week een collaborateur te hebben gearresteerd. Volgens de terreurgroep had Israel een 37-jarige taxichauffeur gerekruteerd en was hij militaire oefeningen van de militanten aan het bespioneren. 

Gezien Israels waarschuwing dat het haar soevereiniteit zal bewaken en de oproep van Hamas om de grens te bestormen, kan niet anders geconcludeerd worden dan dat de in Gaza regerende terreurgroep bewust mensenlevens op het spel zet. Hamas misbruikt de bevolking van Gaza om invulling te geven aan zijn gewelddadige, extremistische agenda.