Israel zet zich schrap voor verjaardag Mars van Terugkeer-protesten

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 mrt 2019 GAZA HAMAS

Komende zaterdag worden extra veel protesten en rellen in Gaza aan de grens met Israel verwacht: op 30 maart is het exact een jaar sinds de eerste editie van de Mars van Terugkeer. De IDF bereidt zich voor op wat mogelijk komen gaat.

Op 30 maart 2018 vond de eerste editie van de Mars van Terugkeer plaats. Bij de demonstraties, die gekaapt zijn door groepen die aangestuurd worden door de verschillende terreurbewegingen in Gaza, is sprake van rellen en zelfs terreurdaden. Zo worden er onder andere molotovcocktails en explosieven gegooid naar Israelisch grondgebied, autobanden verbrand, (pogingen tot) infiltratie gedaan en werd belangrijke infrastructuur zoals de Kerem Shalom-grensovergang – waardoor humanitaire hulpgoederen de Gazastrook worden binnengelaten – vernield. Het Israelische leger reageert met traangas en schieten.

Komende zaterdag is de eerste verjaardag van de Mars van Terugkeer. Hamas probeert een zo groot mogelijke opkomst te realiseren voor wat zij de “miljoen mensenmars” noemen. Zo worden komende zaterdag de scholen in Gaza gesloten, zodat de kinderen in grote getale mee kunnen doen aan de protesten. Bij voorgaande edities van de Mars van Terugkeer-protesten zijn minderjarigen aan de frontlinie en als menselijk schild ingezet.

De IDF bereidt zich voor op wat mogelijk de meest gewelddadige rellen aan de grens gaan worden. Er was deze week al sprake van een troepenopbouw in het zuiden, nadat vanuit Gaza een raketaanval op Kfar Saba ten noorden van Tel Aviv was uitgevoerd. Het leger houdt rekening met een aantal scenario’s, waaronder een grootschalige grondoperatie.

Egypte probeert door middel van bemiddeling een escalatie te voorkomen. Dit is echter aan Hamas niet besteed: de terreurbeweging zegt pas een overeenkomst voor een wapenstilstand te willen overwegen, ná de protesten van komende zaterdag. In ruil voor een formeel staakt-het-vuren zou de blokkade op Gaza door zowel Israel als Egypte verlicht worden en investeringsprogramma’s in de kustenclave toegelaten worden. De prioriteiten van Hamas liggen momenteel echter bij komende zaterdag.