Israël zoekt veiligheid achter bufferzones

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 feb 2002 GAZA PALESTIJNEN TERRORISME WESTBANK

ANP Nieuws

RAMALLAH (ANP) – Israel probeert de veiligheid voor de eigen bevolking te verbeteren door bufferzones in te richten tussen het eigen territorium en de Palestijnse gebieden. Dat heeft premier Sharon donderdag bekendgemaakt na een dag van aanvallen in de Palestijnse gebieden.

Sharon zei donderdagavond in een televisietoespraak dat de bufferzones worden ingericht om de Israelische bevolking beter te kunnen beschermen. Hij zei dat enkele dagen geleden met instemming van het kabinet al een begin is gemaakt met het markeren van die bufferzones en het plaatsen van obstakels in die gebieden. De premier benadrukte dat hij de onderhandelingen met de Palestijnen over het bereiken van een vredesakkoord wil voortzetten. Hij herhaalde tegelijkertijd zijn eerdere standpunt dat de Palestijnen dan eerst het geweld moeten afzweren.

In zijn toespraak ging de premier tevens in op de arrestatie door de Palestijnse politie van twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Israelische minister Zeevi van Toerisme vorig jaar. De verdachten zouden lid zijn van de gewapende vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Ook de leider van de gewapende vleugel van de PFLP is gearresteerd.

Sharon zei dat het huissarrest van de Palestijnse leider Arafat onmiddellijk wordt opgeheven als de drie verdachten worden uitgeleverd aan Israel. De Palestijnse leider zit sinds eind december vast in zijn kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Sharon houdt hem verantwoordelijk voor de lange reeks terroristische aanslagen op Israelische doelen. In een reactie op een Palestijnse aanval van woensdag, waarbij zes Israëlische militairen om het leven kwamen, voerde Israel donderdag een reeks militaire acties uit tegen Palestijnse doelen.

In Ramallah en in Rafah in het zuiden van de Gazastrook werden panden van Force 17, de persoonlijke garde van Arafat, grotendeels verwoest. Volgens Israel heeft Force 17 een rol gespeeld in recente aanslagen. Arafat bleef ongedeerd. Donderdagavond voerde Israel nieuwe aanvallen uit op Palestijnse gebouwen in Rafah. Israelische militairen schoten toen ook een Palestijn dood in Hebron op de Westelijke Jordaanoever, zo meldden medewerkers van een ziekenhuis in Hebron.

In totaal kwamen woensdag zeker tien Palestijnen gedood.