Feiten & cijfers

Het Israelisch-Palestijnse conflict wordt door velen omschreven als het meest gecompliceerde conflict ter wereld.

Voormalig minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde Israel en de Palestijnse gebieden “het meest binnenlandse buitenland”. Als we kijken naar de tijd die ook in politiek Den Haag aan het onderwerp wordt besteed en de kranten erop naslaan, lijkt dat inderdaad een gerechtvaardigde conclusie.

Veel Nederlanders hebben een mening over het conflict, maar ook blijkt keer op keer dat er veel onduidelijkheden en misverstanden over dit gebied bestaan. Want wat zijn de daadwerkelijke feiten en cijfers? Hoe groot is Israel eigenlijk? En hoeveel Palestijnen wonen er bijvoorbeeld in Gaza en op de Westoever? Hoe zit het land staatsrechtelijk in elkaar en hoe zit het met verkiezingen in de Palestijnse gebieden? Op deze en meer vragen geeft deze pagina antwoord.

CIDI verzamelde een aantal relevante feiten en cijfers; wij gingen daarbij zorgvuldig te werk en gebruikten zo veel mogelijk objectieve en wetenschappelijke bronnen van verschillende instanties.  Voorbeelden hiervan zijn het Palestijnse en het Israelische CBS, het CIA World Factbook, COGAT (de coördinator van Israelische regeringsactiviteiten in de Palestijnse gebieden), de Verenigde Naties en het Washington Institute for Near East Policy.

CIDI hoopt dat deze publicatie zo kan dienen als naslagwerk of als kennismaking met het gebied. 

Deel 1: Feiten en cijfers, Israel
Deel 2: Feiten en cijfers, de Westelijke Jordaanoever
Deel 3: Feiten en cijfers, de Gazastrook
Deel 4: Feiten en cijfers, vergelijkingen en twistpunten