Israeli’s getuigen voor VN-commissie

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 jan 2015 GAZA HAMAS PA PALESTIJNEN VN

5552968944_3843d2870e_mEen afvaardiging van Israelische burgers is afgelopen woensdag naar Genève vertrokken om daar voor een UNHRC-commissie te getuigen De commissie is belast met het onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens Operatie Protective Edge afgelopen zomer. De delegatie bestaat uit zeven burgers die allen afkomstig zijn uit dorpen en steden vlakbij de Gaza-strook. Zij zijn geen officiële vertegenwoordiger van de Israelische overheid, maar reisden af onder auspiciën van de Internationale Organisatie van Joodse Advocaten en Juristen.

De leden van de afvaardiging verzamelden voor hun vertrek getuigenissen van andere Israelische burgers die direct of indirect geconfronteerd zijn met de gevolgen van de raketbeschietingen door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas tijdens de oorlog van afgelopen zomer. Zo werd een bewoonster van de kibboets Nirim, Anat Melamed, samen met het hoofd van de plaatselijke veiligheidsdienst gedood door een mortiergranaat uit Gaza. Getuige Gadi Yarkoni, de economische coordinator van de kibboets, verloor bij dit incident zijn beide benen. Hij reisde met de delegatie mee richting Zwitserland.

Israel en VN-onderzoek
De groep die gaat getuigen voor de VN-commissie is geen officiele afvaardiging van de Israelische overheid, maar kreeg wel groen licht van het kantoor van premier Netananyahu en het Israelische Ministerie van Buitenlandse Zaken om als individuele Israelische burgers naar Genève te gaan.

De Israelische regering zelf weigert mee te werken aan het onderzoek van de VN-commissie, die wordt geleid door de Canadees William Schabas. Schabas staat namelijk bekend als eenzijdig criticaster van Israel. Zo sprak Schabas in 2012 nog de wens uit dat hij het liefst Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Gerechtshof zou dagen en noemde hij terreurorganisatie Hamas een ‘politieke partij’, die ‘de aspiraties van de Palestijnen op een eigen staat vertegenwoordigt’. Israel weigert vanwege deze vooringenomenheid aan zijn onderzoek mee te werken.

Israel pleit er via zijn diplomaten bij andere landen voor dat ook zij de uiteindelijke bevindingen van de Schabas-commissie zullen afwijzen vanwege vooringenomenheid. De presentatie van het rapport-Schabas wordt verwacht op de 28e zitting van de UNHRC, op 23 maart 2015.

Eigen onderzoek
Israel onderzoekt op dit moment zelf minstens dertien mogelijk strafbare feiten door Israelische soldaten tijdens de Gaza-oorlog. De Palestijnse Autoriteit of Hamas onderzoeken nooit mogelijk strafbare feiten door eigen mensen. In het verleden werkte Israel, ook vanwege vooringenomenheid, niet mee aan de Goldstone-commissie. Ook toen gaf Israel na eigen onderzoek wel antwoord op de aantijgingen die bij de VN waren neergelegd. Of dat bij deze commissie ook weer gaat gebeuren, is nog de vraag. Goldstone, die onderzoek deed naar de Gaza-operatie Cast-Lead (2009), gaf in 2011 overigens toe dat het onderzoek van zijn commissie niet gedegen was. “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, was het een heel ander rapport geworden”, schreef Goldstone. De delegatie die afgelopen dinsdag naar Genève vertrok wordt aanstaande donderdag weer terugverwacht.

Afbeelding: Voorzitter VN-commissie William Schabas, bron: Flickr