Israelisch-Chinese werkgroep gaat economische banden tussen de landen aanhalen

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 3 apr 2015 EU VS

chinezen-israelDeze week is in het Dan Hotel in Tel Aviv de oprichting van een samenwerkingsverband tussen Israel en China gelanceerd, die de betrekkingen tussen Israel en China wil aanhalen. De samenwerking zal handelsbetrekkingen stimuleren, academische samenwerking versterken, en (op het politieke vlak) gaat streven naar het aanpassen van regelgeving waardoor de samenwerking op deze gebieden zal worden gestimuleerd.

Voorzitter van het samenwerkingsverband is de Israelische professor Eugene Kandel. Volgens Kandel zal de uitbreiding van de bilaterale economische banden een positieve invloed hebben op de lokale economie. De grote toename van Chinese investeringen in 2014 in Israel zal volgens Kandel leiden tot de oprichting van nieuwe Israelische bedrijven en nieuwe industrieën die producten ontwikkelen voor de Chinese markt. De gezamenlijke investeringen zullen bijdragen aan economische groei in beide landen. 

Uitbreiding van de banden tussen Israelische en Chinese bedrijven zijn van doorslaggevend belang voor Israel omdat het middelpunt van de wereldeconomie als geheel naar het oosten beweegt. Volgens het Israelische ministerie van Economische Zaken exporteerde Israel in 2014 voor een waarde van ongeveer 8,3 miljard euro naar China en Hong Kong, een stijging van 8% ten opzichte van 2013. Israel voerde Chinese goederen in ter waarde van ongeveer 9,3 miljard euro; dat is 12% meer dan in 2013. Israel is na de VS en de EU de nummer drie handelspartner van China.