Israelisch Hooggerechtshof verlaagt straf van 13-jarige messentrekker

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Het Hooggerechtshof heeft de straf van een messentrekker met tweeënhalf jaar verminderd. De toen 13-jarige Ahmed Manasra had samen met zijn neef in Jeruzalem twee mensen neergestoken.

In oktober 2015 staken Ahmed en zijn 15-jarige neef Hassan een man en een 12-jarige jongen neer in noord-Jeruzalem. Israelische veiligheidsdiensten schoten Hassan dood en arresteerden Ahmed nadat hij was aangereden tijdens zijn vluchtpoging. De rechter veroordeelde de uit oost-Jeruzalem afkomstige Ahmed tot twaalf jaar gevangenisstraf en het betalen van een compensatie aan de slachtoffers.

In hoger beroep heeft het Israelische hooggerechtshof de straf van de inmiddels 14-jarige messentrekker te zwaar bevonden. Daarom wordt de straf met tweeënhalf jaar verlaagd, waarmee de celstraf voor de tiener op negenenhalf jaar komt te staan. De boete die aan de slachtoffers betaald moet worden blijft wel gewoon zoals die blijft.

In hun oordeel namen de rechters van het hooggerechtshof de jonge leeftijd van de dader mee. De kans op rehabilitatie en het advies van de gevangenisautoriteiten hebben ook een rol in de rechterlijke uitspraak gespeeld. 

Volgens de autoriteiten gedraagt Ahmed zich goed in de jeugdgevangenis en heeft hij nieuwe inzichten over zijn daad gekregen. De bewaarders zijn van mening dat een lange celstraf ongewenste gevolgen voor de tiener kan hebben.

De advocaat van Ahmed Manasra zegt, ondanks op meer te hebben gehoopt, blij te zijn met de verlichting van de straf. Tijdens de aanvankelijke rechtszaak in september stelde de pleitbezorger dat Ahmed zijn excuses had aangeboden aan het 12-jarige slachtoffer.

Een opmerkelijk detail is dat president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas na de mesaanval beweerde dat Ahmed door Israel was geëxecuteerd. Het tegendeel was waar; de Arabische tiener werd in een Israelisch ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. 

 

Videobeelden van de mesaanval in kwestie:

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet.