Israelisch hulpteam start werkzaamheden in Nepal

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 29 apr 2015

Veldhospitaal Nepal bron IDFSpokespersonDinsdag 28 april kwam een 260-koppig team van Israelische specialisten aan in Nepal. Na vertraging van de bouw van een veldhospitaal, door de vele naschokken in het gebied, is het team vandaag begonnen met medische hulpverlening. Buiten 122 artsen, verpleegkundigen en paramedici is er door het team ook 95 ton aan medische en humanitaire goederen meegenomen uit Israel. Israelische hulpteams beschikken over veel ervaring op het gebied van hulpverlening in rampgebieden. Zo waren zij de afgelopen jaren actief op Haïti, de Filipijnen en recentelijk op de afgelegen eilanden op Vanuatu in de Grote Oceaan.

Het veldhospitaal in de Nepalese hoofdstad Kathmandu is het grootste dat ooit door Israelische hulpverleners is opgericht. Het beschikt over 60 bedden en een capaciteit om zeker 200 mensen per dag te behandelen. Kolonel Yoram Laredo, die de hulpmissie leidt, heeft de Israelische premier Netanyahu gisteren meegedeeld dat “we zeer gemotiveerd zijn en klaar voor onze taak hier”. Experts van het reddingsteam hebben gisteren dan ook al verschillende ingestorte gebouwen in Kathmandu doorzocht. Daarbij werden echter geen overlevenden gevonden of gered. 

Een van de Israelische hulpteams heeft gisteren toezicht gehouden en hulp geboden bij de berging van lichamen uit het puin van de ingestorte huizen in de wijk Gongabu in de Nepalese hoofdstad. Vandaag zal dit team zich richten op de regio Sindhulpalchok, waar ook veel huizen zijn verwoest.

Evacuaties en baby’s

Ondertussen zijn de Israelische autoriteiten gestart met de evacuatie van gestrande Israeli’s. Israel blijkt het land met het op twee na grootste aantal expat burgers in Nepal, na India en Zuid-Korea. Nepal is ook een populaire bestemming voor jonge Israelische reizigers. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde mee dat er al ruim 150 Israeli’s terecht zijn van de 200 die na de ramp niet konden worden gelokaliseerd. Gisteren kwamen in Israel de eerste repatrianten uit Nepal aan, die terugvlogen met de vliegtuigen die hulpgoederen hadden gebracht.

Onder de ‘repatrianten’ waren ook drie prematuur geboren baby’s. Dit zijn kinderen van Nepalese draagmoeders. Deze week zullen er nog 22 baby’s van draagmoeders aankomen, en vijf hoogzwangere draagmoeders die in Israel mogen bevallen. Door de ramp wordt de situatie rond het draagmoederschap in Israel in de schijnwerpers gezet. Draagmoederschap is in Israel niet legaal. Naar nu blijkt wijken veel Israelische koppels uit naar het buitenland. In de Israelische media wordt hier en daar de vraag al opgeworpen of de regels hiervoor niet kunnen worden versoepeld.