Israelisch kabinet presenteert de begroting

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 2 aug 2021 BEGROTING ISRAEL REGERING

Voor het eerst sinds 2018 presenteert de Israelische regering een begroting, na een lange nacht van onderhandelingen. Door de politieke crisis van de afgelopen jaren zat het land meerdere jaren zonder begroting, waardoor grote projecten, subsidies en hervormingen geen doorgang konden krijgen. In de laatste week voor het reces stelt de regering Bennett-Lapid de nieuwe begroting vandaag aan de Knesset voor. De coalitie heeft daar een flinterdunne meerderheid van 1 zetel.

Israelisch kabinet stemt over de begroting, 2 augustus 2021 (bron: Twitter / @IsraeliPM).

De begroting stelt – naast simpelweg het budget van de ministeries – ook een rits nieuwe maatregelen en hervormingen voor. Zo zal het systeem van kashrut aangepast worden, zal er meer geld naar volksgezondheid (het budget wordt verhoogt van 3 tot 5 miljard sjekel) en defensie gaan, gaat de pensioenleeftijd voor vrouwen geleidelijk van 62 naar 65 jaar oud, worden er stappen ondernomen tegen milieuvervuiling en het hoge plastic-gebruik en komt er een file-taks voor de regio Tel Aviv. Daarnaast is er ook een landbouwhervorming aangekondigd, ondanks boerenprotesten in de afgelopen weken in het land. 

Bennett toonde zich tevreden dat het kabinet instemde met de begroting. Hij benadrukte het belang van stabiliteit en rust in de coalitie. Tevens beklemde hij dat zijn regering werkt voor alle Israelis, en ‘niet alleen voor bepaalde groepen’. De onderhandelingen tussen de acht coalitiepartijen duurden de gehele nacht.

Het aannemen van de begroting is in Israel van groot legislatief belang. Een traditie vergelijkbaar met het Nederlandse Prinsjesdag, waarmee de datum van het aanbieden van de begroting vastligt, is er niet. Een regering moet een begroting aannemen binnen een bepaalde termijn nadat zij is aangetreden. Doet zij dat niet, dan valt de regering automatisch en volgen er nieuwe verkiezingen. Het dreigement om geen begroting aan te nemen is dan ook regelmatig een manier om binnen coalities zaken gedaan te krijgen, en was de aanleiding van de val van de vorige regering Netanyahu-Gantz.

De regering heeft tot 4 november om de begroting door de Knesset te loodsen, maar volgende week gaat de Knesset in reces tot 2 oktober. Voordat het komt tot een plenaire stemming, moet de begroting nog langs enkele commissies. Aangezien de meerderheid in de plenaire zaal maar één zetel is, spreekt de regering ook met de oppositie om zo de draagvlak te vergroten en ervoor te zorgen dat er voor de begroting gestemd wordt.