Israëlisch leger neemt Ramallah in

NOS Nieuws

Het Israelische leger heeft de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever ingenomen. Voor de 160.000 inwoners geldt een uitgaansverbod. Volgens Israel is het de grootste militaire operatie sinds het begin van de huidige Palestijnse Intifada, anderhalf jaar geleden.

Ramallah

Rond het kantoor van de Palestijnse leider Arafat staan op honderd meter afstand tanks opgesteld. Bij de inval in Ramallah zijn leden van de Palestijnse Veiligheidsdienst gedood. Daarnaast is in een vluchtelingenkamp in Ramallah het huis van Wafa Idris met de grond gelijkgemaakt. Idris pleegde eind januari als eerste Palestijnse vrouw een zelfmoordaanslag. In totaal vielen er meer dan twintig Palestijnse doden.

Vanochtend kwam even buiten Ramallah bij een schietpartij een Israelier om het leven. De Israelische premier Sharon zei gisteren nog dat Arafat zijn bewegingsvrijheid terug zal krijgen nu de Palestijnen de vermoedelijke moordenaars van minister Ze’evi hebben gearresteerd.

Gazastrook

Ook het geweld in de Gazastrook houdt aan. Drie Palestijnen werden gedood. In het zuiden werd de elite-eenheid van Arafat onder vuur genomen. Ook meldt het Israelische leger dat vier militante Palestijnen zijn doodgeschoten die een aanval zouden voorbereiden op een joodse nederzetting.

Noord-Israel

Vlak bij de grens met Libanon, in het noorden van Israel, zijn zes Israeliers gedood en zes gewond geraakt toen hun voertuigen onder vuur werden genomen. In ieder geval twee aanvallers zijn in het vuurgevecht dat daarna ontstond doodgeschoten. Waar ze vandaan kwamen, is nog onduidelijk.