‘Israelisch schip aangevallen nabij Oman’ 

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 jul 2021 IRAN ISRAEL

Bronnen uit het Britse ministerie van Defensie melden dat een Israelisch schip is aangevallen in de Golf van Oman, nabij het Omaanse eiland Masirah. De melding is opvallend, want er is nog geen bevestiging vanuit Israel, Oman of vanuit de nabijgelegen Amerikaanse 5e vloot.  Latere informatie zou bevestigen dat het om piraterij gaat.

Illustratief: Iraans vrachtschip nabij Hong Kong. (bron: Flickr / kartografia)

De aanval zal zeer waarschijnlijk uitgevoerd zijn door Iran, daar Israel en Iran al een tijdje een schaduwoorlog op zee uitvechten. Al enkele maanden worden Israelische en Iraanse schepen over en weer aangevallen. Deze maal, zo stelt de Britse marine, zou het dus mogelijk om een nieuwe aanval van Iran gaan. De huidige eigenaren van het betreffende schip deden het incident eerder nog af als ‘piraterij’. De kans is groot dat de huidige eigenaar juist niets wil weten van de eerdere incidenten, zo benadrukte hij ook dat het schip onder Japanse vlag vaart. Later werd bekend dat het alsnog om piraterij zou gaan.

Israelisch-Iraanse schaduwoorlog op zee

Sinds begin 2021 is de zee rond het Arabisch Schiereiland een nieuw theater in de schaduwoorlog tussen Israel en Iran. In februari werd het ‘eerste schot’ gelost door Iran middels een aanval op het schip Helios Ray, dat in de Golf van Oman voer. Vermoed werd dat het schip is aangevallen met plakmijnen die bevestigd werden aan het schip. Het was niet voor het eerst dat scheepvaartverkeer in de Arabische Golf doelwit is van soortgelijke aanvallen, in 2019 werden al meerdere schepen getroffen door met magneten bevestigde explosieven – waarbij Iran al snel als de mogelijke schuldige werd aangewezen. Iran heeft nooit bevestigd dat zij achter de aanvallen zitten, maar Israel en meerdere Westerse landen leggen de schuld alsnog bij Iran. Daarop volgend werd in april het Israelische schip Hyperion aangevallen in de wateren rond de Verenigde Arabische Emiraten, vervolgens kwamen er een reeks aanvallen van – wat analisten vermoeden – enerzijds Israel en anderzijds Iran. 

Indien de bronnen vanuit de Britse defensie blijken te kloppen dan is dat een teken dat Iran doorgaat met het destabiliseren van de regio. Nu de onderhandelingen over een nieuwe atoomdeal onder grote druk staan en Iran tevens een nieuwe president heeft ‘gekozen’, wil het land waarschijnlijk nog even duidelijk maken waartoe zij in staat is. De nieuwe president, Ebrahim Raisi, is nog meer een hardliner qua buitenlandbeleid dan zijn voorganger Hassan Rouhani, en de kans is dus zeer aanwezig dat dit soort aanvallen blijven voorkomen.