Israelisch traumaprogramma helpt Japanse kinderen

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 8 sep 2011 ISRAEL LIBANON

Japanse tsunamislachtoffers kunnen worden geholpen met een succesvol Israelisch programma voor het verwerken van trauma’s bij kinderen. Het programma werd in Israel ontwikkeld na de Tweede Libanon Oorlog van 2006. Een pluche knuffelbeest dat de kinderen knuffelt en aanmoedigt om over hun angsten te praten, staat centraal in de therapie.

Een team van Israelische experts heeft in Japan docenten, verpleegkundige en andere hulpverleners getraind om de technieken toe te passen. Het programma heet Hibuki, dat ‘knuffel’ betekent in het Hebreeuws. Het knuffelbeest (een hond) heeft dezelfde naam. Het idee achter de therapie is dat kinderen die actief hun angsten confronteren, deze kunnen verlichten.

In Israel hebben al 50.000 kinderen de behandeling ondergaan. De evaluatie van het programma, die uitgevoerd werd door de Universiteit van Tel Aviv, toonde aan dat er een grote vermindering was van post-traumatische stress syndromen bij deze kinderen.

Voor de Japanse implementatie is het programma speciaal aangepast aan de locale cultuur, door bijvoorbeeld te bouwen op de bestaande poppentraditie in het land. Op 11 maart 2011 werd Japan geteisterd door een aardbeving die een tsunami tot gevolg had, waarbij meer dan 15.000 mensen omkwamen. Er zijn zeker 100.000 kinderen die hun thuis verloren door de tsunami en minstens 80 die wees werden door de ramp.