Israëlische actie na aanslag Gaza

NOS Nieuws

Israëlische helikopters hebben een aantal raketten afgevuurd op doelen in Gaza-Stad. Volgens Israëlische media zijn zeer waarschijnlijk gebouwen onder vuur genomen waarin Palestijnen wapens of munitie zouden produceren. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De actie in Gaza-stad zou een vergelding zijn voor een aanslag in het grensgebied tussen de Gazastrook en Egypte. Daarbij kwamen gisteren vijf Israëlische militairen om. Tien soldaten raakten gewond.

De meeste doden vielen bij de eerste explosie, die zich voordeed in een tunnel onder een Israëlische grenspost nabij Egypte. Het betrof waarschijnlijk een zelfmoordaanslag met mogelijk 1500 kilo aan springstof.

De aanslag is opgeëist door zowel Hamas als de relatief onbekende Fatah Haviken. Beide bewegingen zeggen dat het om een wraakactie gaat voor de "moordaanslag" die Yasser Arafat het leven kostte.

In Nablus hebben Israëlische militairen een gezochte Palestijn doodgechoten. De soldaten omringden zijn huis waarop de man de militairen beschoot en drie van hen wist te verwonden. Daarop schoten de Israëliërs terug.