Israelische export naar de Europese Unie en Arabische landen stijgende

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 5 feb 2007 ISRAEL

Verwacht wordt dat de huidige groei van industriële export naar de Europese Unie dit jaar, zij het iets minder dan vorig jaar, blijft stijgen en dat mogelijk de 10 miljard dollar bereikt zal worden.

“We verwachten dat de industriële export naar de Europese Unie dit jaar met 6% zal groeien,” aldus Yehiel Assia, directeur-generaal van het Israelische Export en Internationale Coöperatie Instituut (IEI). In 2006 was de industriële export met 13,5% gegroeid tot 9,4 miljard dollar.

De grootste stijging in export had betrekking op Malta. Daar steeg het met maar liefst 150% tot 56,6 miljoen dollar.

De grootste importeurs van Israelische goederen in de Europese Unie kende ook een aanmerkelijke groei afgelopen jaar. In Frankrijk steeg de export met 36% tot 973 miljoen dollar, in Duitsland met 33% tot 1,65 miljard en de uitvoer naar Spanje steeg met 30% tot 814,6 miljoen dollar.

Daarentegen werd er minder verkocht aan Groot-Brittannië en België. Naar deze landen daalde de export respectievelijk 1,5% (1,3 miljard dollar) en 5% (797 miljoen dollar).

Het Israelische Export en Internationale Coöperatie Instituut is van plan om dit jaar 13 delegaties naar de Europese landen te sturen om te trachten de handel tussen Israel en deze landen op te schroeven. De delegaties bestaande uit ongeveer 100 deelnemers zullen hun kennis van exportproducten op het gebied van defensie, software, juwelen, bouw, levenswetenschappen, elektronica en milieutechnologie verspreiden.

Israelische export van textiel in het jaar 2006