Israelische films vallen in de prijzen in Venetie

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Foxtrot, een film van Samuel Maoz, won in Venetie de Zilveren Beer. Zijn eerste film, Lebanon, won de Gouden Leeuw in 2009.
De film Ga’agu’a (“Verlangen”) van Shabi Gabizon won daar de publieksprijs.

Foxtrot  is het verhaal van een vader die de dood van zijn zoon, de soldaat, veroorzaakt. Dit ondanks zijn verwoede pogingen dit te voorkomen. De film bevat een scene die in Israel veel discussie heeft losgemaakt: een militaire groep overtreedt alle regels met inhumane gevolgen. Dit wordt (in de film!) verzwegen door alle rangen in het leger. Sommigen in Israel – inclusief de minister van cultuur Miri Regev – vinden dat de film de reputatie van Israel beschadigd. Anderen beweren juist dat de film de dillema’s weergeeft waarmee soldaten worden geconfronteerd en daarmee het publiek, en het leger, aan het denken zet. 

Verlangen is een film over een ontmoeting van een man met zijn jeugdliefde. Een ontmoeting die zijn leven voor goed zal veranderen.