Israelische gadget last wonden spoorloos dicht

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 27 feb 2014 EU

IonMedEen klein apparaatje dat een heel dunne straal koud plasma precies op een wond spuit, kan in de nabije toekomst de taak van lelijke hechtingen overnemen. Het plasma start de natuurlijke stolling op (hemostase) en stimuleert het aanmaken van nieuwe bloedvaatjes die de huid helpen repareren. Door het ‘koude’ plasma, in de vorm van geïoniseerd gas van maar 35 tot 40°C, worden wonden in een minuut of 3 keurig dichtgelast. Volgens de fabrikant moet de behandeling nog wel een paar keer worden herhaald. Omdat de wond zo snel dicht is, vermindert de kans op ontstekingen.

De techniek voorkomt bovendien littekenvorming, die het gevolg is van ons natuurlijk afweermechanisme tegen ontstekingen. Bij een verwonding trekken er extra witte bloedlichaampjes naar de beschadigde huid, die bacteriën bestrijden en zorgen voor de aanmaak van lagen collageen, een vezelrijke stof die de huid weer dichtplakt. Maar omdat collageen een andere structuur heeft dan de huid rond de wond, vormt dit een litteken.

Dit wordt voorkomen door eerst een dun laagje chitosan aan te brengen rond de wond en daaroverheen heel precies een straaltje ‘koud plasma’ te spuiten. Chitosan, gemaakt van de schaal van kreeften en krabben, stimuleert de doorbloeding en bestrijdt bacteriën. Het materiaal is poreus; het heeft duizenden piepkleine gaatjes waar het plasma doorheen dringt. Het collageen groeit dan in dezelfde structuur als de omliggende huid. De wond is na 3 minuten dicht en het laagje chitosan vergaat vanzelf. Duitse en Vietnamese wetenschappers zagen sterk verminderde littekenvorming bij patiënten die op deze manier waren behandeld, schrijft de Mail Online, die het plasmaspuitje al de bijnaam ‘StarWars-straal’ gaf.

De alternatieve hechttechniek slaagt dankzij een combinatie van twee vernieuwingen. Plasma kon ondanks de herstellende werking tot voor kort niet worden gebruikt op de huid, omdat het extreem heet is. Met temperaturen tot 20.000°C zou het vreselijke brandwonden veroorzaken. Het werd wel gebruikt om metalen te lassen. Dat bezwaar verdween met de ontwikkeling van de ‘koude’ variant. Het Israelische ‘StarWars’-apparaatje doet de rest: de haarfijne straal maakt als het ware een koude las. De fabrikant, IonMed, spreekt van ‘biolassen’. Het apparaatje wordt naar verwachting eind dit jaar goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Foto: IonMed