Israelische grondtroepen stuiten op fel verzet

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 4 jan 2009 EGYPTE GAZA HAMAS RAKETTEN VN VS

Israelische grondtroepen stuitten zondag op fel verzet van Hamasstrijders die zich verschanst hebben in een gebied net over de grens met Israel.

Bij de gevechten van zondag zijn tientallen Palestijnse militanten eneen Israelische soldaat om het leven gekomen. Het aantal Palestijnsegewonden is onbekend. Israel telde zondagavond 35 gewonde militairen,onder wie een in kritieke omstandigheden.

In navolging van de VS en Duitsland heeftpremier Balkenende gezegd dat de sleutel voor een staakt-het-vuren bijHamas ligt. Israël zal volgens hem geen  bestand accepteren zolangHamas met de raketaanvallen doorgaat. Balkenende zei in hettv-programma Buitenhof dat hij daar begrip voor heeft. 

Volgens de premier is het zinloos om Israël te veroordelen. Hij sprak de hoop uit dat er snel een bestand is.

De Gazastrook is door het Israelische leger in twee segmenten verdeeld.Het noorden is geisoleerd in een poging de toevoer van wapens naarHamascellen af te snijden. In dit deel van Gaza bevinden zich ook veellanceerinstallaties van Qassam- en Gradraketten.

Zondagmiddag bleek Hamasterrorist HussamHamdan bij een Israelische aanval om het leven te zijn gekomen. Hijwordt ervan verdacht de Gradraketten op Beersheba en Ofakim te hebbengelanceerd. Eerder was al duidelijk geworden dat hij gewond was geraakt.

Bij dezelfde aanval werd Hamas terrorist Muhammad Hilo gedood. Hij was belast met het commando over een speciale Hamaseenheid.

Ook het Israelische luchtoffensief ging zondag door. De luchtmacht bombardeerde 45 Hamasdoelen, waaronder tunnels, mortierinstallaties en Qassambases.

Een van de belangrijkste doelen van de grondoperatie is, behalve het onklaar maken van raketinstallaties, de militaire vleugel van Hamas een forse slag toe te brengen. Het Israelische leger heeft bevestigd dat dat tot nu toe niet is gelukt.

Maandag zal de grondoorlog al minder hevig zijn, zo wordt verwacht. Dat houdt verband met de komst van bemiddelaar Sarkozy, de Franse president. Ook zal de internationale druk op Israel waarschijnlijk worden opgevoerd.

Terroristen die burgers gebruiken als menselijk schild, dragen daar zelf de volle verantwoordelijkheid voor, waarschuwde het Israelische leger. “Iedereen die een terrorist of wapens in huis verbergt, wordt als terrorist beschouwd”, zei een legerwoordvoerder. Maar “de inwoners van Gaza zijn niet het doel van de operatie.”

De Franse krant Le Figaro voorspelt op basis van gesprekken met Palestijnse waarnemers in Gaza dat de raketaanvallen van Hamas de komende tijd vrijwel onverminderd zullen worden voortgezet. De experts die de raketinstallaties beheren, houden zich schuil in het netwerk van tunnels en bunkers dat Hamas sinds de machtsovername in juni 2007 heeft aangelegd. Het ondergrondse netwerk is een innovatie in de verdedigingsstrategie van Hamas.

Zondag zette Hamas de beschieting van Zuid-Israel onverminderd voort. Meer dan 40 raketten en mortiergranaten werden geteld. Een Qassamraket kwam terecht in de buurt van een school in de Sha”ar Hanegev regio.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken werkt aan een bestand waarin de raketaanvallen van Hamas worden verboden. Dat is volgens het ministerie de enige manier om de duurzaamheid van een staakt-het-vuren te garanderen.

De Britse VN-ambassadeur John Sawers zei dat een overeenkomst de raketaanvallen en de Egyptische wapensmokkel voor Hamas niet kan negeren. Egypte ontkent die smokkel nog altijd, hoewel een plan voor het posteren van smokkelbestrijders langs de Egyptische grens inmiddels deel uitmaakt van de onderhandelingen over een bestand.

De Verenigde Staten blokkeerden zaterdagnacht een verklaring van de VN-Veiligheidsraad waarin zorg werd verwoord over de escalatie van geweld en werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Alejandro Wolff, de Amerikaanse vice-ambassadeur bij de VN, voorzag dat Hamas zich niet gelegen zou laten liggen aan de oproep.