Israëlische helikopteraanval op politiebureaus, elektriceitscentrale Gaza

Lycos Nieuws

BEIT LAHIYA, 6 april (AP) Israëlische gevechtshelikopters hebben vrijdag twee Palestijnse politiebureaus en een elektriciteitscentrale in de Gazastrook met raketten bestookt. Er vielen twee gewonden en duizenden huizen in het noorden van de Gazastrook kwamen zonder stroom te zitten.

Het Israëlische leger zei dat de aanval een vergelding was voor de Palestijnse mortierbeschietingen van donderdag op twee joodse nederzettingen in de Gazastrook en een kibboets in Israël zelf.

Doelwit van de helikopteraanval waren twee politiebureaus in Beit Lahiya, die behoorlijk wat schade opliepen. Doordat ook een elektriciteitscentrale werd bestookt viel bij tienduizenden Palestijnen in Beit Lahiya, Beit Hanoun en het naburige vluchtelingenkamp Jebaliya de stroom uit.

Het was de tweede Israëlische vergeldingsaanval van deze week. Dinsdag bestookten gevechtshelikopters en tanks gebouwen van de Palestijnse politie op verschillende locaties in de Gazastrook nadat bij een Palestijnse mortierbeschieting op een joodse nederzetting een baby zwaar gewond was geraakt.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft via zijn woordvoerder Raanan Gissin laten weten dat mortierbeschietingen op joodse gemeenschappen de Palestijnen op harde tegenacties komen te staan. Niet alleen degenen die de beschietingen op hun geweten hebben kunnen vergeldingsacties verwachten, maar ook de verantwoordelijken bij de Palestijnse veiligheidstroepen die dergelijke aanvallen op Israëlische doelen dienen te voorkomen, aldus Gissin.

Minister van binnenlandse veiligheid Uzi Landau zei dat de Israëlische strijdkrachten "elke dag, uur na uur" Palestijnse doelen onder vuur moeten nemen. De prijs die de Palestijnse Autoriteit zal moeten betalen zal "ondraaglijk" zijn, waarschuwde Landau.

Nabil Aburdeneh, woordvoerder van de Palestijnse leider Yasser Arafat, zei dat de escalatie van het geweld verder overleg met Israël over veiligheidskwesties vrijwel onmogelijk maakt. De Palestijnse minister Nabil Amr concludeerde dat Israël hard op weg is iedere kans op vrede om zeep te helpen.

Vrijdag kwam het in verschillende steden op Westoever, waaronder Hebron en Ramallah, tot botsingen tussen stenengooiende Palestijnen en Israëlische militairen. In Ramallah raakten negentien Palestijnen gewond door rubberkogels.