Israelische Justitie onderzoekt dodelijk schietincident Kafr Kana

rellen oost jeruzalemAfgelopen zondag kwam het Israëlische Ministerie van Justitie in een spoedzitting bijeen naar aanleiding van een dodelijk schietincident in Kafr Kana op vrijdagavond. Bij dit incident werd de 22-jarige Kheir a-Din Hamdan neergeschoten door de Israëlische politie. De man zou volgens de politie met een mes een politieauto zijn genaderd en van plan zijn geweest om de agenten die erin zaten aan te vallen, maar volgens anderen was hij al op de vlucht geslagen toen hij werd neergeschoten. De afdeling intern politie-onderzoek van het ministerie stelt nu een eigen onderzoek in naar het incident en heeft van procureur-generaal Yehuda Weinstein de opdracht gekregen om zo snel mogelijk al het bewijsmateriaal te verzamelen.

Dodelijk schietincident

Op vrijdagavond waren politieagenten op weg naar het Arabische dorp Kafr Kana, in Noord-Israël, om een familielid van Kheir a-Din Hamdan op te pakken, die verdacht werd van het gooien van een stungranaat. Hamdan kwam met een mes op de auto af waar de politiemannen inzaten. Eén van de agenten schoot op de man, omdat hij naar eigen zeggen vreesde voor zijn leven. Of bij het incident de gebruikelijke richtlijnen juist zijn opgevolgd, moet uit onderzoek blijken. Op videobeelden is te zien dat Hamdan met een object in de hand op de politieauto afloopt en daar op de ramen slaat. Vervolgens loopt hij weg van de auto en wordt neergeschoten. Hamdan overleed zaterdagochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Videobeelden van het dodelijke schietincident

Toenemende onrust

Het incident was de aanleiding voor toenemende rellen en terreuraanslagen dit weekend, in Noord-Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. De politie in Noord-Israël krijgt inmiddels de hulp van honderden extra collega’s in het gebied, om de rellende jongeren in toom te houden. De nieuwe onlusten komen bovenop de aanslagen en de aanhoudende onrust van de afgelopen weken in Israël (Lees hier en hier over de aanhoudende onrust in Israël)

De Israelische premier Benjamin Netanyahu zei naar aanleiding van het schietincident en de toenemende onrust, dat Israël geen gewelddadige demonstraties accepteert waarbij de demonstranten oproepen tot de vernietiging van het land: “We zijn niet bereid om meer demonstraties in onze steden toe te laten waarbij met Hamas of IS-vlaggen wordt gezwaaid en wordt opgeroepen om Palestina met bloed en vuur te bevrijden”. Inmiddels heeft IS in de Sinai-woestijn (Egypte) het ‘Kalifaat van Sinai’ uitgeroepen en heeft het volgens de website Saffad.com ook opgeroepen tot het aanvallen van de nabijgelegen Israelische badplaats Eilat.

Lynchpoging

Op zondag werd in het Arabische dorp Tayibe, in centraal Israël, een Joodse man overvallen door een groep gemaskerde Arabische mannen. Hij was in het dorp op bezoek geweest bij vrienden. De overvallers hielden de auto stil, sleepten de man eruit en staken zijn auto in brand. De man wist de plek te ontvluchten met behulp van lokale bewoners van het dorp. Volgens Ynetnews was de actie vermoedelijk een lynchpoging.

Westelijke Jordaanoever

Op de Westelijke Jordaanoever werd afgelopen zondag een moeder met vijf kinderen in haar auto met stenen bekogeld, toen ze onderweg was naar haar huis in de nederzetting Ma’ale Shomron. De auto was zwaar beschadigd maar het gezin bleef verder ongedeerd. Aanslag Tel Aviv Op maandagochtend werd in Tel Aviv een 20-jarige Israëlische soldaat neergestoken bij een treinstation. Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie verklaarde inmiddels een verdachte te hebben opgepakt. Het zou gaan om een Palestijnse man uit Nablus, die illegaal in Israël was. De politie gaat ervan uit dat het om een terreuraanslag gaat.