Israelische leger vernietigt Hezbollah-tunnels

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 4 dec 2018 HEZBOLLAH IDF TUNNEL

Vanochtend maakte het Israelische leger bekend een reeks tunnels te hebben vernietigd die vanuit Libanon naar het noorden van Israel leiden. Het leger waarschuwde Hezbollah voor het levensgevaar voor mensen in de tunnels.

Inwoners in het noorden van Israel klagen al langer over vreemde geluiden die op het graven van tunnels zouden duiden. Sinds Hezbollah de feitelijke machthebber is in het zuiden van Libanon, en in feite een staat in een staat vormt, worden de bedreigingen richting Israel steeds feller. Hezbollah’s leider Hassan Nasrallah bezigt voortdurend dreigende taal. In de afgelopen dagen kwamen bovendien berichten over bewapening van Hezbollah door Iran via een nieuwe weg – vanuit de lucht. Vliegtuigen met raketten in het vrachtruim bestemd voor de sjiitische terreurbeweging zouden landen op het internationale vliegveld van Beiroet.  

Het Israelische leger heeft al langer inlichtingen over plannen en pogingen om tunnels te bouwen, maar heeft in het verleden niet concreet over tunnels gerapporteerd. Vandaag begon het leger met een grootschalig operatie aan de noordgrens. De ondergrondse gangen vormen “een grove schending van de Israelische soevereiniteit,” zo verklaarde een woordvoerder. Hij noemt het “opnieuw een bewijs van het zwakke bestuur van Libanon.” Vrees is echter, dat bij een eventuele botsing tussen Israel en Hezbollah, de lokale Libanese bevolking het zal ontgelden aangezien Hezbollah haar militaire installaties midden in Libanese dorpen bouwt. Ook de ingangen van de tunnels zouden in Libanese dorpen en zelfs in gebedshuizen zijn.  Eén van de vernietigde ondergrondse bouwwerken, waaraan twee jaar zou zijn gewerkt, is 200 meter lang. Het begint bij een privaat huis in een dorp in Zuid-Libanon en reikte vandaag 40 meter ver binnen de grenzen van Israel.

Voorlopig opereert het Israelische leger alleen op Israelisch grondgebied, maar het sluit niet uit dat het ook buiten de grens zal gaan opereren met het oog op het effectief bestrijden van de dreiging vanuit de tunnels. Hezbollah verklaarde onlangs dat als het een bevel krijgt, het snel en effectief het noorden van Israel zal kunnen infiltreren en aanvallen.

Een woordvoerster van UNIFIL – de VN-macht aan de grens tussen Israel en Libanon – verklaarde in contact te zijn met beide partijen met het oog op het bewaren van stabiliteit in het gebied. Israel verwijt UNIFIL niet te doen tegen de illegale activiteiten van Hezbollah.

Gisteren sprak de Israelische premier Netanyahu – sinds deze week ook minister van defensie – uitvoerig met de Amerikaanse staatssecretaris Pompeo over de dreiging vanuit Iran, ook in Syrië en Libanon. Volgens Israel is Iran niet alleen aanstuurder van Hezbollah, maar ook de financier van deze tunnels. Het centrale Libanese gezag is te verzwakt om hiertegen te kunnen optreden.

Aan de grens met Gaza, in het zuiden, bouwt Hamas al jaren vele tunnels, bedoeld om aanvallen dieper in Israel te kunnen uitvoeren. Inmiddels heeft het Israëlische leger geavanceerde technologieën om tunnels te detecteren en gericht te vernietigen. Miljarden worden geïnvesteerd in een ondergrondse barriere tegen deze ondergrondse gangen. Aan de grens met Libanon, een bergachtig gebied, werkt Israel aan een hek om infiltraties tegen te gaan.

Bronnen: Haaretz, Ynet, Kan-nieuws.