Israelische luchtaanval nabij Damascus beantwoord met raket

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 jan 2019 IAF IRAN RAKETTEN SYRIE

Afgelopen zondag heeft de Israelische luchtmacht aanvallen uitgevoerd in de buurt van Damascus. In antwoord hierop vuurde de Iraanse Revolutionaire Garde een raket af op Israel, die bij de Hermon is onderschept. Afgelopen nacht was opnieuw sprake van Israelische luchtaanvallen op posities van Iran en Hezbollah in Syrië.

Zondag bombardeerde de Israelische luchtmacht wapenopslagplaatsen in de buurt van Damascus. De luchtaanval bij daglicht was opmerkelijk, daar de IAF gebruikelijk dergelijke missies ’s nachts uitvoert. Met de bombardementen tracht Israel de leveringen van geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah en de Iraanse ingraving in Syrië tegen te gaan. 

In antwoord op de luchtaanval, vuurde de Iraanse Revolutionaire Garde een middellangeafstandsraket af op Israel. Deze werd echter door de Israelische luchtafweer onderschept bij de Hermon, wat door skiërs op beeld is vastgelegd.

Volgens de IDF is de Iraanse raketaanval niet een spontaan antwoord. De aanval zou maanden lang in voorbereiding zijn geweest, aldus een IDF-woordvoerder. “Ze dachten dat ze de regels van het spel konden veranderen. Onze reactie was vrij duidelijk, met een boodschap aan Iran en Syrië dat ons beleid niet is veranderd.”

De Iraanse raketaanval is niet onbeantwoord gebleven. In drie golven heeft de Israelische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op Iraanse stellingen in Syrië. Volgens een woordvoerder van het Israelische leger zijn hierbij trainingsfaciliteiten, inlichtingenlocaties en wapenopslagplaatsen getroffen. Daarnaast heeft de IAF aanvallen uitgevoerd op Syrische luchtafweerinstallaties. Hierbij zouden elf doden zijn gevallen, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Kort na de luchtaanval op zondag kwam de IDF met een statement waarin het bombardement werd bevestigd. Het is ongebruikelijk dat het Israelische leger dergelijke openheid van zaken geeft over missies in Syrië. Vorige week gaf de net afgetreden opperbevelhebber Gadi Eisenkot al toe dat de IAF vele luchtaanvallen tegen Iran en Hezbollah in Syrië heeft uitgevoerd. Diezelfde week erkende premier Benjamin Netanyahu dat Israel achter verschillende missies tegen Iraanse wapenleveringen zit.

Sommige analisten zien in de gebeurtenissen van de afgelopen dagen een signaal van de nieuwe Israelische opperbevelhebber Aviv Kochavi dat hij bereid is de Iraanse dreiging in Syrië met kracht te bestrijden. De aanval gedurende de dag zou erop kunnen wijzen dat Kochavi een nieuwe, meer agressieve strategie gaat toepassen om op te treden tegen Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde.