Israelische luchtaanval nabij Masyaf in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 apr 2019 IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrische media heeft de Israelische luchtmacht doelen nabij de stad Masyaf in Syrië aangevallen. Doelwit van de luchtaanval zou onder andere een raketontwikkelingscentrum zijn geweest.

Vanuit het Libanese luchtruim zouden vliegtuigen van de IAF op de nacht van vrijdag op zaterdag raketten hebben afgevuurd op een militaire locatie nabij Masyaf, aldus Syrisch staatsmedium SANA. De Syrische luchtafweer zou een aantal van de raketten hebben onderschept. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de luchtaanval “Iraanse elementen en pro-Iraanse militanten” omgekomen.

Getuigen hebben beelden gemaakt van de luchtaanval:

Volgens het Observatorium zijn een Syrische militaire academie en een trainingskamp en raketontwikkelingscentrum die door Iran gebruikt worden getroffen. Lokale bronnen spreken daarnaast van getroffen lanceerplatforms voor langeafstandsraketten van het type Zalzel. Het bombardement komt een week na het besluit van de Amerikaanse president Trump de Iraanse Revolutionaire Garde aan te gaan duiden als een terroristische organisatie. Afgelopen maand heeft Trump ook Israels soevereiniteit over de Golan erkend, wat leidde tot internationale kritiek.

Het is niet voor het eerst dat Israel aanvallen nabij Masyaf uitgevoerd zou hebben. In juli werd een raketfabriek in de Syrische stad gebombardeerd, een maand nadat een Syrische chemische wapenexpert door een autobom om het leven was gekomen.

Israel heeft geen commentaar op de gebeurtenissen van afgelopen nacht gegeven. Dit is standaard beleid, alhoewel de laatste paar maanden ietwat openheid van zaken wordt gegeven. In september afgelopen jaar onthulde de IDF in een jaar tijd meer dan 200 luchtaanvallen op Iraanse posities in Syrië  te hebben uitgevoerd. 

De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. Via deze corridor wil de Revolutionaire Garde zich ingraven en steun verlenen aan verschillende milities zoals Hezbollah.