Israelische luchtaanval op Iraanse wapens nabij Damascus

Op de avond van 25 december heeft de Israelische luchtmacht een aanval nabij de Syrische hoofdstad Damascus uitgevoerd. Doelwitten waren Iraanse wapens, mogelijk bestemd voor terreurbeweging Hezbollah. 

Op dinsdagavond meldden Syrische staatsmedia dat de luchtafweer van het Syrische leger “op doelwitten in de lucht had geschoten.” Vermoedelijk werd hiermee getracht inkomende raketten – afgevuurd door vliegtuigen van de Israelische luchtmacht boven Libanon – te onderscheppen. Eén van de Syrische afweerraketten kwam boven Israel terecht, waartegen de Israelische luchtafweer in actie kwam.  

Volgens Newsweek was één van de doelwitten van de aanval een delegatie van hoge Hezbollah-officieren. De wekelijkse krant zegt zich op een bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie te baseren. Aan Hezbollah gelieerde media ontkennen echter dat officieren van de Iraanse proxy zouden zijn getroffen.

ImageSat Intl. heeft satellietbeelden vrijgegeven waarop de resultaten van de luchtaanval te zien zijn. Onder andere is een Iraans wapendepot getroffen, waar Fajr-5 raketten zouden zijn opgeslagen. Deze raket van Iraanse makelij heeft een bereik van zo’n 75 kilometer, en werd al door Hezbollah gebruikt tegen Israel tijdens de oorlog van 2006.

Rusland noemt de Israelische luchtaanval een “provocatie.” Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Israel met het bombardement de soevereiniteit van Syrië geschonden. Daarnaast zouden de raketbeschietingen vanuit de lucht door de IAF een “directe dreiging voor twee civiele passagiersvluchten” hebben gevormd, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

De luchtaanval volgt enkele dagen na het besluit van de Amerikaanse president Trump om zijn troepen uit Syrië terug te trekken. De Israelische premier heeft gereageerd op de aankondiging dat de “IDF haar acties in Syrië zal intensiveren.” Israel opereert al jaren om wapentransporten aan Hezbollah en Iraanse fortificaties in het buurland tegen te gaan. Dit zal doorgaan, zo liet Netanyahu weten: “We zullen doorgaan met het opereren in Syrië om de Iraanse verschansingen tegen ons tegen te gaan.”