Israelische luchtmacht beantwoordt raketaanval uit Noord-Gaza

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 feb 2018 GAZA IAF RAKETTEN

Vanochtend vroeg heeft de Israelische luchtmacht een post van Hamas in het noorden van de Gazastrook gebombardeerd. De aanval is in antwoord op een raket die vannacht vanuit Noord-Gaza op Israel was afgevuurd.

De raketaanval van afgelopen nacht is niet de eerste deze week. In de nacht van maandag op dinsdag was het code rood-alarm te horen in de regio’s Sha’ar HaNegev en Sdot Negev. Een neergevallen projectiel werd daarop in een open veld gevonden.

De overblijfselen van de raket die afgelopen nacht is afgeschoten, zijn nog niet gevonden. Mogelijk is het het projectiel niet gelukt om Israelisch territorium te halen en is het in de Gazastrook zelf neer gekomen.

In antwoord op de raket zegt de Israelische luchtmacht een observatiepost van Hamas in Noord-Gaza te hebben gebombardeerd. Het Israelische leger heeft laten weten de Palestijnse terreurgroep verantwoordelijk te houden voor al het geweld afkomstig uit de Gazastrook. 

Gisteravond, voor de raketlancering, zijn vier Palestijnen in Israel bij de grens met het zuiden van de Gazastrook gearresteerd. De indringers waren bewapend met messen en granaten.

De provocaties vanuit Gaza deze week volgen op een maand van relatieve rust. Daarvoor werden er gedurende enkele weken meerdere raketten en mortiergranaten vanuit de kustenclave op het zuiden van Israel afgevuurd. Deze aanvallen volgden op het Amerikaanse besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen en de vernietiging van een tunnel die terreurgroep Islamitische Jihad had gegraven.