Israëlische luchtmacht maakt historische vlucht in Duitsland

IN ANDER NIEUWS / Door: CIDI / 19 aug 2020 HERDENKEN IAF DUITSLAND

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdag samen met de Luftwaffe een historische vlucht in Duitsland gemaakt. Vliegtuigen van de IAF en de Duitse luchtmacht vlogen langs concentratiekamp Dachau ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust, en langs vliegbasis Fürstenfeldbrück ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bloedbad van de Olympische Spelen van 1972.

Deze week is een delegatie van de Israëlische luchtmacht met een aantal vliegtuigen op bezoek in Duitsland. De Israëlische luchtmacht is er ter gelegenheid van een oefening samen met de Duitse Luftwaffe, en het is voor het eerst ooit dat de IAF in het Duitse luchtruim vliegt.

Luftwaffe-commandant Ingo Gerhartz noemt de gezamenlijke oefening een teken van de “vriendschap” tussen Israël en Duitsland. Volgens Gerhartz is de samenwerking een herinnering aan de verantwoordelijkheid van Duitsland om antisemitisme “met de grootst mogelijke vastberadenheid te bestrijden”.

Dinsdag maakten vliegtuigen van zowel de Israëlische als de Duitse luchtmacht een historische vlucht. Tijdens een speciale ceremonie bij concentratiekamp Dachau, maakten IAF-vliegtuigen een flyover. De formatie bestond uit twee Eurofighter Typhoons van de Luftwaffe en van de Israëlische luchtmacht twee F-16’s en een G-550 met aan boord de commandanten van beide luchtmachten.

“We vliegen samen boven de vallei van duisternis om ruimte voor alleen maar licht voor ons te maken en zweren: nooit weer!” aldus IAF-commandant Amikam Norkin.

In concentratiekamp Dachau werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan veertigduizend Joden vermoord. Speciaal voor de herdenkingsplechtigheid heeft Holocaustmuseum Yad Vashem een aantal unieke objecten meegegeven aan de Israëlische luchtmachtdelegatie. Zo had een van de piloten de riem bij zich die Holocaust-overlevende Peisach Smilg 76 jaar geleden droeg toen hij in Dachau arriveerde.

Naast Dachau, vloog de unieke formatie van de Israëlische en Duitse luchtmacht ook over vliegbasis Fürstenfeldbrück. In de nacht van 4 op 5 september 1972, tijdens de Olympische Spelen in München, werden elf atleten en officials van de Israelische Olympische ploeg overvallen en gegijzeld in hun appartement in het Olympisch dorp. De daders waren van de Palestijnse terreurbeweging ‘Zwarte September’, een onderdeel van de PLO. Uiteindelijk vinden alle elf Israeli’s de dood, twee tijdens de overval en de anderen tijdens een bevrijdingspoging van de Duitse politie. Deze mislukte bevrijdingspoging vond plaats op vliegbasis Fürstenfeldbrück.