Israëlische marine onderschept wapensmokkel bestemd voor Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 jun 2020 GAZA HAMAS IDF MARINE

De IDF heeft woensdag bekendgemaakt dat de Israëlische marine samen met de Shin Bet een aantal weken geleden een wapensmokkelpoging voor de kust van de noordelijke Sinaï heeft tegengehouden. De wapens zouden bestemd zijn geweest voor de Palestijnse terreurbeweging Hamas in de Gazastrook.

Op sociale media heeft de IDF een video gepubliceerd van de onderschepping van een boot door de Israëlische marine. Bij de onderschepping zijn twee smokkelaars aangehouden, die hierop overgedragen zijn aan de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet. De ingenomen wapens zouden zijn bestemd voor Hamas, de Palestijnse terreurbeweging die sinds 2007 de controle heeft over de Gazastrook.

Een van de twee door de Israëlische marine ingerekende zeelieden is volgens de IDF een “belangrijke smokkelaar”. Het gaat om ene Mahmoud Bakir, die volgens het Israëlische leger samenwerkt met verschillende terreurgroepen die in de Gazastrook actief zijn. Op 4 juni zijn officieel aanklachten tegen Bakir ingediend bij de rechtbank.

Het is niet voor het eerst dat een poging tot het ter zee smokkelen van wapens vanuit de Egyptische Sinaï naar de Gazastrook door Israël wordt tegengehouden. De Israëlische marine heeft meerdere keren pogingen tot het smokkelen naar de kustenclave van wapens of materiaal voor de bouw van raketten weten te verijdelen. In het verleden werden tevens wapensmokkelpogingen vanuit Iran onderschept door de IDF.

Sinds een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit in 2007, voert de Palestijnse terreurbeweging Hamas de facto het bewind over de Gazastrook. Sindsdien hanteren zowel Egypte als Israël een blokkade om te voorkomen dat Hamas en andere in Gaza actieve terreurgroepen hun wapenarsenaal kunnen vergroten. Zowel ter zee als met tunnels onder de grond proberen smokkelaars echter wapens en materiaal voor lokale productie van wapens in de kustenclave te krijgen.