Israëlische militairen in opspraak

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 19 nov 2004 GAZA PALESTIJNEN

Het Israëlische leger heeft een onderzoek toegezegd naar berichten dat militairen oneervol zijn omgegaan met overleden Palestijnen. Ze zouden als trofee foto’s van zichzelf met lijken van Palestijnen hebben genomen.

De foto’s verschenen vandaag in het dagblad Yedioth Ahronoth, waarbij de gezichten onherkenbaar waren gemaakt.

De chef-staf van het leger, generaal Moshe Yaalon, ontkende dat de incidenten die in de krant worden beschreven, geregeld in het Israëlische leger voorkomen. “Dit soort verschrikkelijke praktijken is verboden.”

Uitgeput

“Als commandant moeten we oppassen dat soldaten niet door het lint gaan tijdens gevechtshandelingen. Er zijn momenten waarop ze uitgeput raken, maar de ethische en morele normen moeten niet in verdrukking komen”, luidde Yaalons reactie tegenover de pers.

Hij beloofde de waarheid naar boven te zullen halen. “God verhoede dat we vergeleken worden met degenen waar we tegen vechten.”

In de krant werd een incident beschreven waarbij de lichaamsdelen van een Palestijn die zichzelf had opgeblazen, bijeen werden gebracht. Daarna werd er een sigaret in zijn mond gestoken.

Een ooggetuige vertelde dat iedereen vreselijk opgewonden was. “Ik probeerde ze tegen te houden. Zijn jullie gek? Ze begrepen niet waar ik het over had”, zo werd hij geciteerd in het dagblad.

‘Hefi’

In een ander geval in de Gazastrook werd een Palestijn gedood omdat hij in verboden gebied liep. Hoewel de soldaten zich daarna realiseerden dat de man geen wapen bij zich had, bonden ze hem vast aan de motorkap van een jeep en namen ze hem mee naar een basis om foto’s van het slachtoffer te maken. De dode man kreeg als bijnaam ‘Hefi’, wat in het Hebreeuws een afkorting voor ‘onschuldig’ is.

Het is niet de eerste keer dat de militairen van Yaalon worden beschuldigd van ernstige misdragingen.

Bron: NOS Nieuws