Israëlische minister van Volksgezondheid waarschuwt voor nieuwe lockdown

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 3 sep 2020 CORONAVIRUS

Yuli Edelstein, de minister van Volksgezondheid, zegt dat de kans op een nieuwe lockdown in de ‘rode gebieden’ sterk toeneemt, nu de nieuwe gevallen van corona in Israël niet afnemen. Doordat er per dag nog steeds duizenden nieuwe gevallen geregistreerd worden, laat Edelstein weten dat hij wel wat ziet in het plan van de ‘coronatsaar’ professor Ronni Gamzu om de gebieden met de hoogste infectiegraad in quarantaine te plaatsen.

Israëlisch minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein op bezoek bij een corona-afdeling in een ziekenhuis. Bron: @YuliEdelstein / Twitter.

Deze zogenoemde ‘rode gebieden’, die voornamelijk ultra-orthodoxe of Arabische gemeenschappen zijn, zouden dan naast de scholen ook de winkels moeten sluiten, iets wat eerder tot weerstand leidde wegens de economische gevolgen van zo’n maatregel. Gebieden die een lagere infectiegraad kennen, worden ingedeeld in respectievelijk oranje, geel of groen, en kennen minder strenge maatregelen in vergelijking met de rode gebieden. Deze indeling van gebieden naar infectiegraad moet officieel per 6 september ingaan, en wordt per twee weken herzien indien nodig, maar het lijkt erop dat de regering al eerder zal moeten ingrijpen.

Sinds het heropenen van de scholen, yeshivot en winkels in mei is de infectiegraad in Israël enorm gestegen, en dat terwijl het land gedurende maart en april de cijfers door snelle en strenge maatregelen juist laag wist te houden. Momenteel kent Israël een van de hoogste dagelijkse infectiecijfers, met ongeveer 2000 tot 3000 nieuw gerapporteerde besmettingen per dag. De meeste nieuwe besmettingen worden gerapporteerd in Jeruzalem, Umm al-Fahm en Bnei Brak.

Hoewel Gamzu de scholen in de rode gebieden verbood te openen, zijn verschillende scholen in onder andere het overwegende ultra-orthodoxe Beitar Illit en Bnei Brak toch opengegaan, waarmee zij protesteren tegen het feit dat zij zijn gedesigneerd als ‘rood gebied’. Ook hebben enkele ultra-orthodoxe rabbijnen zich fel uitgelaten over de maatregelen van de regering, en enkelen van hen roepen nu op tot het aftreden van de ‘coronatsaar’ Gamzu.

Na het nieuws dat de besmettingscijfers boven de 3000 gevallen per dag kwamen, kwam het coronakabinet van de regering op donderdag bijeen waar zij besloten om enkele gebieden te herclassificeren van oranje naar rood, waaronder de gehele Oude Stad van Jeruzalem. Ook hebben zij ingestemd met het instellen van een lokale lockdown vanaf maandag en andere eventuele maatregelen in het groeiend aantal ‘rode’ gebieden, om zo het aantal besmettingen naar beneden te krijgen.

Daarnaast rijst de vraag over een totale nationale lockdown gedurende de Hoge Feestdagen. De afgelopen tijd zijn er al zorgen over de mogelijkheid dat pelgrims, die naar Uman in Oekraïne willen, het virus snel verder zouden kunnen verspreiden. Religieuze samenkomsten tijdens de Hoge Feestdagen zouden, aldus de autoriteiten, de verspreiding van het coronavirus alleen maar meer doen versnellen. Het ministerie van Volksgezondheid liet via dr. Alroy-Preis aan radiozender Galatz weten dat een volledige lockdown besproken zou worden als de cijfers hoog zouden blijven. De kans dat ziekenhuizen de stroom van patiënten niet meer aan kan groeit volgens insiders ook met de dag, en de roep om nationale maatregelen wordt luider en luider. Een volledige lockdown zou op grote tegenstand kunnen rekenen van de ultra-orthodoxe partijen in de Knesset, leiders van yeshivot en het ultra-orthodoxe deel van de bevolking.