Israelische vergeldingsaanval op Hezbollah-doelen na beschietingen uit Libanon

Het Israelische leger heeft woensdagochtend vroeg doelen van terreurorganisatie Hezbollah aangevallen, nadat IDF-soldaten dinsdagavond waren beschoten vanuit Libanon. De vergeldingsaanvallen waren de eerste directe Israelische luchtaanvallen op deze schaal binnen Libanon sinds de oorlog met Hezbollah van 2006. Er vielen aan beide kanten voor zover bekend geen doden of gewonden.

Lichtkogels boven het Israelisch-Libanese grensgebied

Rond 22.40 uur werd vanuit Libanon het vuur geopend op Israelische soldaten bij kibboets Menara, nabij de grens met Libanon. Volgens The Jerusalem Post liepen de soldaten in een veld toen ze hoorden dat ze onder vuur werden genomen. De troepen reageerden door rookgranaten en lichtkogels af te vuren in de richting van de Libanese militanten, met als doel de aanval te stoppen en de terroristen te lokaliseren.

De inwoners van de nabijgelegen kibboetsiem Menara, Margaliot, Misgav Am, Yiftach en Malkia kregen na het incident de opdracht om binnen te blijven. In de vroege ochtend volgde de Israelische reactie in Libanon. “In reactie op de geweerschoten hebben IDF-helikopters en een vliegtuig terreurdoelen van terreurgroep Hezbollah aangevallen”, zo liet het leger in een statement weten. Onder de doelen bevonden zich observatieposten van de terreurgroep nabij de grens. Hezbollah heeft nog niet van zich laten horen sinds het incident. Wel veroordeelde de nationale defensieraad van Libanon de Israelische reactie. Het land geeft aan een klacht in te gaan dienen bij de Verenigde Naties.

In een officiële reactie zei het Libanese leger woensdagmiddag dat de door Israel geneutraliseerde observatieposten toebehoorden aan Green Without Borders (GWB), volgens velen een zogenaamde ‘milieugroep’ van Hezbollah. Israel beschuldigt de organisatie ervan een onderdeel te zijn van de gewapende tak van de terreurbeweging. Hezbollah-terroristen zouden onder het mom van milieubescherming de Joodse staat bespioneren. De Verenigde Naties en de lokale VN-vredesmacht UNIFIL erkennen dat er een relatie is tussen Green Without Borders en Hezbollah. Afgelopen september zou Hezbollah bijvoorbeeld een aanval op Israel hebben gelanceerd vanuit een observatiepost van GWB, zo schrijft The Times of Israel.

Israel houdt Libanon verantwoordelijk voor alle activiteiten van de Libanese terreurorganisatie. Premier Netanyahu waarschuwde Hezbollah in een statement: “Ik adviseer Hezbollah om Israels verpletterende kracht niet uit te testen. Hezbollah brengt met haar agressie opnieuw Libanon in gevaar”. Ook minister van Defensie Benny Gantz reageerde woensdagochtend via Twitter. “We zullen niet toestaan dat Nasrallah onze soldaten of ons land schade toebrengt. We zullen krachtig reageren op ieder incident op onze grens.”

Sinds er op 20 juli een Hezbollah-strijder omkwam bij een Israelische luchtaanval in Syrië, houdt de Joodse staat rekening met een tegenaanval van Hezbollah. Op 27 juli probeerden Hezbollah-terroristen Israelisch grondgebied te infiltreren, maar deze actie werd gedwarsboomd door de IDF. Vervolgens werd de infiltratiepoging ontkend door de terreurbeweging zelf. Israel vreest dat het door Iran gesteunde Hezbollah alsnog een poging zal doen om Israel aan te vallen. “Dit is onderdeel van de reeks aanvallen van Hezbollah”, aldus een bron binnen de IDF in The Jerusalem Post over de aanval van dinsdagavond. “Het is nog onduidelijk hoe dit zal aflopen.”

Afbeelding: Upyernoz