Israëlische zakenman komt vrij door gevangenenruil

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 dec 2004 EGYPTE

JERUZALEM – Egypte heeft zondag de Arabisch-Israëlische zakenman Azzam Azzam vrijgelaten, enkele uren nadat Israël zes Egyptische studenten in vrijheid had gesteld. De Israëlische regering-Sharon bevestigde de gevangenenruil in een verklaring.

Een getuige zei dat Azzam bij het passeren van de Egyptisch-Israëlische grens een uitgelaten indruk maakte. ,,Hij schreeuwde dat hij herboren was”, aldus de getuige. Een familielid van de zakenman zei voor de radio dat Azzam het goed maakt.

Een Egyptische rechtbank veroordeelde Azzam acht jaar geleden tot vijftien jaar cel wegens spionage voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Hij zou boodschappen hebben doorgegeven die met onzichtbare inkt in lingerie waren geschreven. Volgens Israël is de zakenman onschuldig.

Israël arresteerde de zes Egyptische studenten in augustus. Ze werden aangeklaagd voor samenzwering tegen Israëlische militairen. Zij zouden geprobeerd hebben een tank te kapen. Familieleden betoogden dat de studenten alleen politiek actief waren.

Betere verstandhouding

De gevangenenruil is het resultaat van een verbetering in de relatie tussen Egypte en Israël in de loop van dit jaar. De spanning tussen de beide landen liep op door de tweede Palestijnse opstand, die ruim vier jaar geleden begon.

Het eerste overleg tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom met Egypte over het vrijlaten van Azzam dateert van december vorig jaar. In september dit jaar kwam de regering van de Egyptische president Mubarak met het tegenverzoek de zes studenten vrij te laten. De gevangenenruil zou aanvankelijk op 14 november plaatshebben, maar werd uitgesteld omdat de Palestijnse president Yasser Arafat op 11 november overleed.