Israels anti-raketoperatie in Gaza

rakettrein De Israelische operatie ‘Protective Edge’ startte 7 juli, om een eind te maken aan de rakettenregen uit Gaza.
Die beschietingen begonnen op 12 juni – de dag waarop drie Israelische tieners werden ontvoerd en vermoord.
Het aantal raketten steeg scherp op 30 juni, nog voor de lichamen van de jongens werden gevonden en voor de moord op de Palestijnse tiener Muhammad Abu Khdeir.

Op 7 juli werden er ruim 80 raketten afgevuurd naar Israelische steden. Sindsdien is het aantal en het bereik van de raketten alleen maar gegroeid: bijna heel Israel ligt nu onder vuur. Hamas heeft sommige raketaanvallen geclaimd. Israel houdt Hamas verantwoordelijk voor álle aanvallen uit Gaza, waar Hamas sinds 2007 de baas is.

Israel reageerde aanvankelijk zeer terughoudend, maar lanceerde op 7 juli de operatie.

Kaart raketbereikReden van de operatie: Israel kan niet toestaan dat miljoenen burgers permanent doelwit zijn van raketten.

Doel: “De rust herstellen voor de Israelische burgers, de capaciteit van Hamas beschadigen, en de terroristische infrastructuren vernietigen die gericht zijn tegen de staat Israel en zijn burgers.”

Aard en doelwitten van acties: (vooralsnog) beperkte acties door de Israelische luchtmacht IAF, met als doelwitten raketlanceerinstallaties, wapenopslagplaatsen en -fabrieken, terreur-infrastructuur van Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook.   

Burgerslachtoffers: Israel doet er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden. Het waarschuwt met pamfletten, sms-berichten en telefoontjes aan bewoners van gebouwen die doelwit zijn. Dat er toch onschuldige slachtoffers zijn te betreuren, komt deels door missers, deels doordat Hamas burgers oproept juist naar deze gebouwen toe te gaan als ‘menselijk schild’.

Blokkade: Het verkeer van en naar Gaza wordt streng gecontroleerd, veel goederen zijn verboden omdat zij volgens Israel kunnen worden gebruikt voor terreur of het bouwen van tunnels voor terroristische aanslagen. Ook tijdens de operatie laat Israel humanitaire goederen door bij Keren Shalom, behalve wanneer de grenspost wordt beschoten door Hamas. Zondag 6 juli bijvoorbeeld werden er 137 vrachtwagens doorgelaten en 218 ton gas (o.a. brandstof voor de elektriciteitscentrale).

Recht op zelfverdediging: Israels recht om zichzelf en zijn burgers te verdedigen is erkend door verschillende organisaties en landen, waaronder het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (op 7 juli).
 

Gaza en Hamas

  • Israel heeft zich in augustus 2005 volledig teruggetrokken uit de Gazastrook. Sindsdien zijn daar geen Israelische militairen of burgers.
  • Sinds 2007 wordt de strook geregeerd door Hamas en voeren Hamas en terroristische splinterorganisaties regelmatig terroristische aanvallen uit, waaronder raketbeschietingen en (pogingen tot) het kidnappen van Israeli’s.
  • Hamas verbergt lanceerinstallaties en wapenopslagplaatsen graag in dichtbevolkte buurten, scholen en moskeeën om de bevolking te gebruiken als menselijk schild.
  • Hamas is een extremistische organisatie, die deel  uitmaakt van de Moslim Broederschap en die qua ideologie en werkwijze lijkt op bijvoorbeeld ISIS, al-Qaida, Hezbollah, Boko Haram en aanverwante.