Jacht op nazi’s heropend

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 5 okt 2011 SOBIBOR WO2

Deze week heropenden Duitse aanklagers honderden onderzoeken naar voormalige nazi kampbewaarders.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem verklaarde bovendien de jacht op de laatste nazi’s te willen intensiveren. De veroordeling van de Sobibor-kampbewaarder Demjanjuk, eerder dit jaar, is hiervoor de directe aanleiding.

Duitsland heeft aangekondigd honderden zaken tegen voormalige nazi kampbewaarders te heropenen. Deze bekendmaking valt samen met uitspraken van Efraim Zuroff, de belangrijkste nazi jager en directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, die zei dat er in de komende maanden een nieuwe campagne van start zal gaan om de laatste nazi oorlogsmisdadigers op te sporen.

De reden voor deze plotselinge activiteit is het succesvolle proces tegen John Demjanjuk, die kampbewaarder was van het vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk werd afgelopen mei veroordeeld voor medeplichtigheid aan 28.060 moorden. Het was de eerste keer dat er een veroordeling uitgesproken werd, zonder dat er bewijs was dat de verdachte deel had genomen aan een specifieke moord. Het aantonen van zijn rol als kampwacht in een vernietigingskamp was voldoende voor de veroordeling. Volgens Zuroff opent dit mogelijkheden om nog overgebleven kampbewaarders op te sporen en te vervolgen.

Er lopen in Duitsland ook nog twee Nederlandse SS-ers vrij rond, ook al zijn zij allebei veroordeeld. Het gaat om Klaas Carel Faber en Heinrich Boere

Voor meer informatie kunt u hier het artikel over Faber en Boere lezen.