Jared Kushner: Trump ‘voorlopig’ niet akkoord met Israelische annexatie

IN ISRAEL / Door: AKIVA VAN KONINGSVELD / 18 aug 2020 ANNEXATIE ISRAEL VAE

Trump zal “voorlopig” niet akkoord gaan met een Israelische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Dat zei Jared Kushner, adviseur van de Amerikaanse president, maandag in een persconferentie. Als onderdeel van vredesdeal met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft Israel afgelopen week toegezegd de annexatieplannen in de koelkast te zetten. “President Trump is vastbesloten om hen [Israel] hieraan te houden, en Israel is met ons overeengekomen geen verdere stappen te zetten zonder onze toestemming.” Op dit moment is de VS niet van plan deze toestemming te verlenen, aldus Kushner.

Netanyahu zegt echter dat hij nog altijd van plan is om Israelische soevereiniteit uit te breiden naar de Westoever. “Er verandert niets aan onze plannen om soevereiniteit toe te passen op Judea en Samaria, in samenspraak met de VS,” aldus de Israelische premier na de persconferentie van Kushner. 

Volgens het regeerakkoord tussen premier Netanyahu (Likoed) en plaatsvervangend premier Gantz (Blauw-Wit) mag Likoed sinds 1 juli een voorstel in stemming brengen omtrent het toepassen van Israelisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israelisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond ook wel annexatie genoemd.

“Voor het eerst sinds 1948 is er een historische kans om in samenspraak [met de VS] soevereiniteit toe te passen als een diplomatieke, soevereine daad van de Staat Israel in Judea en Samaria,” aldus de premier eind mei. “Dit is een kans die we niet mogen missen.” Israelische en Amerikaanse functionarissen werkten tot voor kort in een gezamenlijk comité aan het bepalen van de exacte grenzen. Het uitgangspunt was hierbij de door de Amerikaanse president Trump in januari gepresenteerde kaart.

Plannen van de baan

Afgelopen donderdag maakte Israel en de VS bekend dat de Joodse staat de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten gaat normaliseren. Als onderdeel van de normalisatie zijn volgens de VAE en Amerika de plannen voor soevereiniteit van de baan. “We willen zoveel mogelijk uitwisselingen tussen Israel en de Verenigde Arabische Emiraten, en we willen echt dat Israel zich gaat toeleggen op het creëren van nieuwe betrekkingen en allianties,” zo lichtte Kushner maandag toe. Over de Westoever was hij duidelijk: “Dat is land dat Israel controleert, eerlijk gezegd. Het zijn Israeli’s die daar wonen. Het gaat nergens heen.”

“Er zou geen enkele haast moeten zijn om Israelisch recht toe te passen. Dus we denken dat ze zich aan hun afspraak zullen houden.” Netanyahu blijft desondanks volhouden de annexatie door te willen zetten. Rechtse politici en nederzettingenleiders bekritiseren de premier al dagen omdat hij de “unieke kans” zou hebben gemist om soevereiniteit uit te breiden, zoals Knessetlid Naftali Bennett (Jamina) zei. “Netanyahu heeft mijn vertrouwen beschaamd, en het vertrouwen van de inwoners van Judea, Samaria en de Jordaanvallei,” zo liet de voorzitter van de nederzettingenkoepel David Elhayani weten. “Verwacht niet dat we stil zullen blijven.”

Opiniepeiling

Deze week bleek dat de overgrote meerderheid van de Israeli’s te spreken is over Netanyahu’s beslissing om het vredespact met de VAE nu te verkiezen boven annexatie. Volgens een opiniepeiling op zondag van Aroetz 12 is bijna 80 procent van de inwoners van de Joodse staat hier tevreden mee. Slechts 16.5 procent had liever gezien dat Netanyahu zijn verkiezingsbelofte, het annexeren van delen van de Westoever, was nagekomen. De rest, 6.8 procent, gaf aan geen voorkeur te hebben of het niet te weten.

Een meerderheid, 61.4 procent, zei wel dat Netanyahu zijn verkiezingsbeloftes gebroken heeft door nu niet tot het uitbreiden van soevereiniteit over te gaan. Tegelijkertijd gaf slechts 7.5 procent van de respondenten aan dat het historische akkoord hun stem zou beïnvloeden, als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Met nog enkele dagen te gaan tot de deadline waarop de regering uiterlijk een budget moet presenteren, lijken nieuwe verkiezingen ondertussen steeds dichterbij te komen.

De regering van premier Netanyahu overweegt delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →

Afbeelding: Gage Skidmore