Jericho overgedragen aan Palestijnen

NOS Nieuws

Israël heeft vanmiddag de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever overgedragen aan de Palestijnen. Eerder hadden de laatste Israëlische militairen zich uit de stad teruggetrokken.

Ook is een controlepost bij de stad ontmanteld.

Jericho is de eerste van vijf steden op de Westelijke Jordaanoever die Israël aan de Palestijnen overdraagt. Dat was al afgesproken op de top in Egypte, begin februari. Na een aanslag in Tel Aviv werd de terugtrekking opgeschort.

Twee Israëlische controleposten bij Jericho blijven nog een maand staan. De Palestijnse Autoriteit had aangedrongen op het verwijderen van alle controleposten, maar Israël wil zeker zijn dat de Palestijnse politie de rust kan bewaren in de stad.

Ramallah en Betlehem

Vrijdag begint Israël waarschijnlijk met de overdracht van Tulkarem. Daarna volgt Qalqilya. Wanneer het leger zich uit Ramallah en Bethlehem terugtrekt, is nog niet bekend.

De bekendmaking van het definitieve akkoord over de ontruiming van de steden volgde maandagavond laat op een gesprek van twee uur tussen de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken en de Israëlische minister van Defensie.

De twee kwamen ook overeen dat zeventien activisten in de stad worden ontwapend en dat de Palestijnen de groep in de gaten houden.