JMNA verwerpt Jodenhaat in raptekst

jmnaHet Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) heeft zich uitgesproken tegen de antisemitische en anti-homo (homofobische) uitingen van Ismael Houllich, ofwel rapper Ismo. In de clip ‘Eenmans’ zegt de Breda’se rapper ‘ik haat die fokking Joden nog meer als de nazi’s’ en ‘flikkers geef ik geen hand’.
De uitingen van Ismo zijn ‘kwetsend voor Joden en homoseksuelen’, schrijft het JMNA in een verklaring, en dit soort uitspraken komen ‘te vaak en op te veel manieren’ voor in Nederland. JMNA met deze verklaring opkomen voor “onze homoseksuele en joodse broeders en zusters”.  

 

Interview

In een interview met Omroep Brabant verklaart de rapper dat hij met zijn uitspraken zionistische Joden bedoelt. ‘Ik heb het over de Joden, ja. Ik hebt het over die Joden. Ik verwijs naar de zionistische Joden die ervoor hebben gezorgd dat er bijna niks meer over is van Palestina en dat mijn broeders daar pijn aan het lijden zijn. Als ik niet eens meer mijn gevoel mag uiten in mijn muziek waar gaat dit heen dan.’ (..) Nee, Ik zeg ik haat die focking Joden nog veel meer dan de nazi’s, klopt. Voor mij, als ik mijn mening mag uiten, van mij mogen alle zionistische Joden doodvallen. Dat is mijn mening, daar sta ik ook gewoon achter hoor. Ik haat zionisten. Ik haat iedereen die Palestina kapot wil maken of die mijn broeders iets wil aandoen (…) Ik kom op voor mijn broeders, daarom zeg ik ook ik haat die Joden.’
Lars Hobma van actiegroep Bredaas Belang (19) heeft via twitter opgeroepen aangifte te doen en heeft op vrijdagochtend zelf de daad bij het woord gevoegd en aangifte gedaan tegen rapper Ismo. Na zijn aangifte heeft Hobma tientallen bedreigingen ontvangen, aldus Omroep Brabant. “Ik ben echt enorm geschrokken” laat de 19-jarige Bredanaar weten. Ismo reageerde via twitter: “Fock jullie en jullie aangiftes.”

Verklaring JMNA

Hier vindt u de volledige verklaring van het JMNA:

“Recentelijk hebben wij de clip gezien van de rapper Ismo. Deze gebruikt in zijn nummer “Eenmans” een aantal uitspraken die ons dwongen tot het opstellen van deze verklaring.
( “ik haat die fokking joden meer als de nazi`s, dat is ook voor die homo`s: flikkers geef ik geen hand  “)
Ismo gebruikt woorden die zeer kwetsend zijn voor joden en homoseksuelen. Die uitspraken hebben ons geschokt en wij als JMNA spreken onze afschuw publiekelijk uit. Wij voelen die afschuw omdat wij weten hoe pijnlijk het moet zijn voor onze homoseksuele en joodse broeders en zusters, die op deze afschuwelijke wijze worden aangesproken en weggezet. Niemand zou in die positie hoeven zitten en daarom spreken wij ons uit.
Wij weten niet waarom deze jongeman deze uitspraken deed, maar wat ons betreft is dat ook niet belangrijk. Belangrijk is het dat hij in dit nummer zowel joden als homoseksuelen zeer kwetsend toespreekt. In het huidige klimaat in Nederland gebeurt dat te vaak en op te veel manieren.
Uiteraard zullen er mensen zijn, die zijn uitspraken zullen rechtvaardigen met als argument “vrijheid van meningsuiting.” Uiteraard is die vrijheid van kracht en mogen mensen in Nederland hun mening uiten. Maar tegenover dat recht plaatsen wij de vrijheid van zijn wie je bent, voor iedere Nederlander ongeacht zijn of haar geslacht, geloof, etniciteit en seksuele voorkeur. Wij plaatsen het recht op bescherming tegen belediging tegenover dat argument. Wij plaatsen de plicht tot het opkomen voor elkaar in de aanwezigheid van onrecht.”

 

UPDATE:

CIDI heeft 9 mei aangifte gedaan tegen deze rapper voor het zingen van beledigende teksten over Joden en vergelijkbare uitingen via twitter. In de aangifte wijst CIDI ook op de uiting “Flikkers geef ik geen hand”, die kwetsend is voor en over homoseksuelen.