“Joden branden het best”: CIDI doet aangifte van antisemitische voetbalspreekkoren

De afgelopen speelronde van de Eredivisie werd helaas ontsierd door verschillende spreekkoren met antisemitische leuzen.

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax scandeerde een groepje Feyenoord-hooligans rondom stadion De Kuip antisemitische teksten. De aanwezige politie trad kordaat op en hield deze supporters meteen aan. Nog dezelfde middag meldde de Rotterdamse politie-eenheid dat iedereen in het groepje een boete van €500 had gekregen.

Ook voorafgaand aan de wedstrijd Heerenveen – AZ was het raak. Een groep voetbalhooligans van AZ en SC Cambuur (de aartsrivaal van sc Heerenveen) ging over de straten in het centrum van Leeuwarden en scandeerde schokkende antisemitische leuzen.

Het einde van het inmiddels beruchte lied “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best” was duidelijk hoorbaar. Beelden hiervan zijn door een van de supporters openbaar gemaakt (en inmiddels verwijderd) op sociale media. Zijn online volgers reageerden aanmoedigend op het filmpje en gaven geen enkele blijk van afkeuring. Voor CIDI een teken dat antisemitisme in het voetbal nog veel te veel wordt geaccepteerd.

Naar verluid had de groep AZ- en Cambuursupporters voorafgaand aan dit incident samen naar de wedstrijd Feyenoord – Ajax gekeken. Die wedstrijd in Rotterdam werd met 6-2 gewonnen door de thuisploeg. Het leedvermaak over het verlies van Ajax zou de hooligans in Leeuwarden ertoe hebben aangezet om het gewraakte lied te zingen. 

Volgens een medewerker van AZ, die een communicatierol vervult tussen AZ-supporters en hun club, ging het om een groep jongeren die buiten de supportersverenigingen van AZ om naar Friesland is afgereisd om met supporters van Cambuur op te trekken, en maakten ze hun reis op eigen houtje.

Desalniettemin wijst hij het gedrag van de bewuste fans af: “dit is totaal niet goed te praten” en “te triest voor woorden”, zo laat hij CIDI weten.

Een terugkerend probleem
Het probleem van racistische en antisemitische spreekkoren is uiteraard niet nieuw in Nederland. Het komt geregeld voor dat hooligans leuzen scanderen omdat het toevallig “lekker bekt”, en de zware lading ervan volledig vergeten. Dit is echter geen reden om racistische spreekkoren, in welke context dan ook, door de vingers te zien. Datzelfde geldt voor het vaak gehoorde excuus dat de spreekkoren slechts betrekking op Ajax-fans zouden hebben.

AZ is zich al langer bewust van het probleem en zet zich naar eigen zeggen in om antisemitische spreekkoren tegen te gaan. Zo is er vanuit de club contact met de Joodse gemeenschap in Alkmaar en de Anne Frank Stichting.

Volgens de AZ-medewerker die wij spraken heeft die aanpak al zichtbaar effect gehad. Zo is het volgens hem meermaals in stadions voorgekomen dat AZ-supporters hun medefans direct aanspraken op het inzetten van antisemitische liederen om dit geluid meteen de kop in te drukken.

CIDI moedigt deze aanpak aan, maar stelt dat er nog een flinke slag te maken is zolang supporters zich uitlaten zoals afgelopen weekend in Leeuwarden. Volgens het CIDI dient het OM personen die strafbare uitingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen. Voor een effectieve bestrijding van antisemitisme in het voetbal is het belangrijk dat het OM een duidelijke lijn trekt en aangeeft dat dergelijke spreekkoren niet alleen sociaal ongewenst, maar ook wettelijk verboden zijn. CIDI heeft daarom aangifte gedaan tegen de hooligans in kwestie.