Joden vier keer vaker doelwit haatmisdrijven dan andere geloofsgroepen in VK

Joden hebben bijna vier keer meer kans om het doelwit van haatmisdrijven te worden dan andere geloofsgroepen in Engeland en Wales. Dat concludeert Campaign Against Antisemitism (CAA) op basis van cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Afgelopen maand heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken cijfers gepubliceerd over haatmisdrijven in Engeland en Wales gedurende de tijdsperiode 2018/2019. Niet minder dan 1.326 haatmisdrijven gericht tegen Joden werden in deze periode geregistreerd, bijna een verdubbeling met de 672 antisemitische misdrijven die in 2017/2018 zijn geregistreerd. 

Antisemitisme is verantwoordelijk voor 18% van alle geregistreerde haatmisdrijven in het rapport van het Home Office. Bijna de helft van de getelde haatmisdrijven, 47%, was gericht tegen moslims. De Joodse gemeenschap beslaat echter slechts circa een halve procent van de Britse bevolking, en is dus een minuscule minderheid. Statistisch gezien hebben Joden dan ook bijna vier keer meer kans om het doelwit van haatmisdrijven te worden dan andere geloofsgroepen in Engeland en Wales, zo concludeert de CAA.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken geeft geen verdere details over waar onder welke categorieën de antisemitische haatmisdrijven vallen. Het Home Office doet dat wel voor de haatmisdrijven in het algemeen. Volgens die cijfers bestond 47% van de geregistreerde haatmisdrijven uit verstoringen van de openbare orde, 36% uit geweld tegen personen, en 5% uit strafbaar vandalisme en brandstichting.

Volgens de CAA reflecteren de cijfers niet het complete beeld van antisemitisme in Engeland en Wales. Het is een bekend gegeven dat aangiftebereidheid onder slachtoffers van antisemitisme laag is. Dit beeld wordt bevestigd door een onderzoek van het Fundamental Rights Agency. In de enquête door de FRA heeft slechts 25% laten weten antisemitische incidenten die ze zijn overkomen te hebben gemeld bij de politie, een belangenorganisatie of elders. Daarnaast ziet de CAA in de cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken de hoeveelheid Jodenhaat die op sociale media te vinden is, niet terug.