Jom HaSjoa – Duitse Bondsdagvoorzitter benadrukt verantwoordelijkheid Duitsland

IN ISRAEL / Door: RICO BRENTJENS / 28 apr 2022 DUITSLAND JOM HASJOA

Vandaag is het Jom HaSjoa: Israel herdenkt de zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s. De herdenking is woensdagavond officieel geopend in Yad Vashem. Opvallend is dat dit jaar ook de Duitse Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas aanwezig was. Zij benadrukte de relatie met Israel.

(Foto: Gary Todd)

Officieel begon de nationale Sjoa herdenking, in het Hebreeuws Jom HaSjoa, al woensdagavond met een ceremonie op het Warsaw Ghetto Square van Yad Vashem. Hier gaven onder andere de Israelische premier Bennett en president Herzog toespraken. Met betrekking tot de herdenkingen van de Jom HaSjoa benadrukte Bennett dat “Geen enkele gebeurtenis in de geschiedenis, hoe wreed ook, is te vergelijken met de vernietiging van de Europese Joden door de nazi’s en hun collaborateurs”.

Bij de ceremonie was ook de Duitse voorzitter van de Bondsdag Bärbel Bas aanwezig. Bas is de eerste hoge Duitse ambtenaar die aanwezig is bij de Jom HaSjoa herdenking. In de Knesset zei zij: “De lessen van de Holocaust verplichten ons om geen plaats te geven aan antisemitisme. De verantwoordelijkheid van Duitsland is nog niet voorbij. Wij staan aan de zijde van Israel.”

Samen met de voorzitter van het Israelische parlement, Knesset, Mickey Levy heeft Bas eerder die dag een herdenkingskaars aangestoken ter nagedachtenis van Irma Nathan. Nathan was een Joodse vrouw, afkomstig uit Duisburg waar ook Bas vandaan komt die tijdens de Sjoa is vermoord. Volgens Levy symboliseert het bezoek van Bas de sterke banden tussen Israel en Duitsland. Zo zei hij: “’Deze sterke banden zijn gebaseerd op de historische verantwoordelijkheid die Duitsland heeft genomen voor de misdaden van de Sjoa en voor de veiligheid van Israel”.

Wat gebeurde er vandaag?
Om 10.00 uur vanochtend ging overal in Israel het luchtalarm af, waarna het dagelijks leven in Israel letterlijk twee minuten stil kwam te staan. Mensen zetten hun auto’s aan de kant van de weg, stopten met werken en namen twee minuten stilte in acht om de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa te herdenken. Na deze twee minuten stilte vond er in Yad Vashem te Jeruzalem de officiële kransleggingsceremonie plaats. Daarna werden door leden van het Israelische parlement hardop de namen opgelezen van alle Joden die tijdens de Sjoa zijn vermoord.

Ook in Polen werd stil gestaan bij de slachtoffers van de Sjoa. Daar vond na 2 jaar afwezigheid, door de Covid-19 pandemie, weer de March of the Living plaats. Hierin wordt de tocht van 3.2 kilometer van Auschwitz I naar Auschwitz-Birkenau afgelegd. De Poolse president Andrzej Duda nam ook deel en legde samen met een overlevende een krans bij de muur, ook wel bekent als de death wall,  tussen blok 10 en blok 11 van concentratiekamp Auschwitz I.

Overlevenden
77 jaar na het einde van de Sjoah wonen er nog zo’n 165.000 holocaust-overlevenden in Israel. Het aantal overlevenden is flink aan het afnemen. Zo zijn er afgelopen jaar ruim 15.500 overlevenden overleden. Om deze reden gaf minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen aan dat “het doel is om deze overlevenden te helpen leven met de waardigheid die zij verdienen, samen met het herdenken van de Shoah en zijn slachtoffers”. Haifa is de stad waar de meeste overlevenden wonen met 11.000 mensen, gevolgd door Jeruzalem met 10.000 en Tel Aviv met 8.700 mensen.

Rapport stand van antisemitisme wereldwijd in 2021
Het Center for the Study of Contemporary European Jewry van de Universiteit van Tel Aviv heeft gisteren hun jaarlijkse Antisemitism Wordwide Report voor 2021 gepubliceerd. Uit het rapport bleek dat landen met grote Joodse gemeenschappen, waaronder Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland een sterke stijging van het aantal antisemitische incidenten constateerden in vergelijking met 2020.

Rusland en Brazilië, waar ook grote Joodse gemeenschappen aanwezig zijn, noteerden enkele tot geen antisemitische incidenten. Volgens de onderzoekers van het Antisemitism Worldwide Report 2021 komt dit door gebrek aan monitoring van antisemitische incidenten in deze landen, waardoor het moeilijk is om de situatie in die landen in te schatten.

Het rapport geeft enkele oorzaken voor de stijging van het aantal incidenten: het conflict tussen Israel en Hamas, in mei 2021, de Covid-19 pandemie en doordat “sommige mensenrechtenactivisten antisemitisme uitsluiten in hun strijd tegen racisme”.

Ook CIDI heeft afgelopen week zijn jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten 2021 gepubliceerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ook in Nederland het aantal antisemitische incidenten is toegenomen ten opzichte van 2020. Het is zelfs gestegen met 36 procent.